De terugkeer van de BLOEDLUIZEN: tijd voor actie!

Het is een feit: wanneer het weer beter wordt, duiken ook de bloedluizen weer op in ons kippenhok! Die parasieten houden van warmte, ze komen dan weer plots tevoorschijn. Maar welke gevolgen heeft die luizenplaag voor onze kippen? Hoe kan je ze herkennen? En vooral: hoe raak je ze weer kwijt? Volg onze gids!

Eenvoudig shoppen?

Eenvoudig shoppen?

De terugkeer van de bloedluizen: tijd voor actie!

Het is een feit: wanneer het weer beter wordt, duiken ook de bloedluizen weer op in ons kippenhok! Die parasieten houden ervan, wanneer de temperaturen de hoogte in gaan, om zich plots weer te laten zien. Maar welke gevolgen heeft die luizenplaag voor onze kippen? Hoe kan je ze herkennen? En vooral: hoe raak je ze weer kwijt? Volg onze gids!

Ideeën om bloedluizen uit te roeien

500ML MITE-KILLER VL OROPHARMA

€30,19

200G DIATOMEEAARDE INSECTOSEC

€8,99

250ML POU-NET GEVOGELTE

€20,97

Wat is een bloedluis?

De bloedluis is een rasechte parasiet die het gemunt heeft op gevogelte. De ‘Dermanyssus gallinae’ is een mijt van 1 mm groot die zich gedurende de nacht verplaatst naar je kippen. Hij is lucifuge: hij vlucht voor het licht. Overdag houdt hij zich verborgen, maar ‘s nachts valt hij z’n slachtoffers aan en voedt hij zich met hun bloed. Hij houdt van een warme, vochtige leefomgeving. Het vervelende beestje is eerst grijsrood maar wanneer hij verzadigd is, wordt hij bijna zwart. Daarnaast plant hij zich ongekend snel voort: met wel 100 à 200 eitjes per week! Woops, we laten die ongenode gast dus zeker niet zomaar z’n gang gaan!

Hoe kan je ze spotten en herkennen?

Dat is best lastig! De rode luis houdt zich overdag verborgen in de allerkleinste holtes en openingen van je kippenhok: de deur, de scharnieren, de nestkast, spleten in de vloer, de legbak … Dit micro-roofdier is zo goed als onzichtbaar. Maar er zijn 4 aanwijzingen die je kunnen waarschuwen:

  • opeenhopingen in donkere hoekjes (zijzelf),
  • witte poederafzettingen (hun uitwerpselen),
  • rode vlekken op de eieren (bloed),
  • … en de kippen die zich krabben!
De bloedluis verstopt zich in je kippenhok en voedt zich 's nachts met het bloed van de kippen!

Waarom zijn ze zo schadelijk voor je legkippen?

Zoals alle parasieten die zich voeden met bloed, zullen bloedluizen uiteindelijk het lichaam van je kip verzwakken, waardoor ze ook minder zal leggen. Als de plaag blijft duren, dan kan je kip bloedarmoede krijgen. Wanneer het niet verzorgd wordt, kan je kip er zelfs aan bezwijken. Daarom moet je meteen bij de eerste signalen ingrijpen! En vooral voorkomen. Aan de slag dus!

Zo roei je ze uit

We vatten het probleem bij de horens en gaan meteen aan de slag. Tijd om je kippen en hun hok grondig onder handen te nemen!

Maak het kippenhok schoon en desinfecteer het

Maak ALLES leeg, maak het grondig schoon en desinfecteer alles met de juiste producten. Daarna draait het vooral om het voorkomen van een nieuwe bloedluizenplaag. Bestuif alles met een product zoals diatomeeënaarde, een natuurlijke oplossing tegen parasieten. Gebruik het op alle oppervlakken, hoeken, legstokken en tussenruimtes. Herhaal dit proces om de 3 weken tijdens de warme maanden. Jawel!

Behandel je kippen

Draag bedekkende kledij om je eigen huid te beschermen, voor je met je kippen aan de slag gaat. Pak een kip op en besprenkel haar vleugels en pluimen met een natuurlijk afweermiddel zoals diatomeeënaarde. Raadpleeg zeker een dierenarts wanneer je kip toch wat zwakjes oogt.

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

image