Tips van een kenner voor de zindelijkheidstraining van je puppy

Eindelijk! Je kleine Max is gearriveerd. Wat een feest, zo’n kleine puppy in huis. Maar … van zodra hij bij je thuis is, zou je eigenlijk al met de zindelijkheidstraining moeten beginnen. Een puppy is nu eenmaal niet meteen zindelijk en dat is normaal. Je moet geduldig zijn en er zullen soms kleine ongelukjes gebeuren, en ja, daar moet je dan kalm bij blijven. Maar er zijn zeker ook manieren waarop het sowieso goed verloopt. Wat je net wel en niet moet doen? Dat vroegen wij voor je aan een professional.

Interview met Adeline Westerling • Hondencoach gespecialiseerd in gedrag

Eenvoudig shoppen?

Eenvoudig shoppen?

Eenvoudig shoppen?

Tips van een kenner voor de zindelijkheidstraining van je puppy

Eindelijk! Je kleine Max is gearriveerd. Wat een feest, zo’n kleine puppy in huis. Maar … van zodra hij bij je thuis is, zou je eigenlijk al met de zindelijkheidstraining moeten beginnen. Een puppy is nu eenmaal niet meteen zindelijk en dat is normaal. Je moet geduldig zijn en er zullen soms kleine ongelukjes gebeuren, en ja, daar moet je dan kalm bij blijven. Maar er zijn zeker ook manieren waarop het sowieso goed verloopt. Wat je net wel en niet moet doen? Dat vroegen wij voor je aan een professional.

Interview met Adeline Westerling • Hondencoach gespecialiseerd in gedrag

Ideeën om goed voor je puppy te zorgen

100GR PUPPY MINI HEARTS

€ 2,39

SIESTA 2 DL ZWART 49X36X17,5CM

€ 9,89

POEPZAKJES 4 ROLLEN X15 ST

€ 4,89

Het interview met Adeline

Waarom is een puppy nog niet zindelijk wanneer je ‘m in huis haalt?

“Wanneer een puppy ter wereld komt, dan is zijn zenuwstelsel nog lang niet ontwikkeld. Hij heeft zijn overleving alleen te danken aan zijn moeder en 4 zogenaamde primaire reflexen. Een van die reflexen, de perineale, stelt de puppy in staat om zijn uitwerpselen en urine te verwijderen door zijn buik en het gebied onder de staart te likken. Vanaf zijn derde week blijft de moeder de eliminatie bij de puppy stimuleren, maar zal hij ook beetje bij beetje leren om zijn behoefte buiten het nest te doen. Instinctief eet de teef de uitwerpselen van haar puppy’s op om het nestje schoon te houden. Maar stilaan zullen ze dus leren om hun behoefte verder weg van de plek waar ze slapen en eten te doen. Een puppy die goed gespeend is, heeft dus geleerd om zeker zijn slaapplek niet te bevuilen en kent het concept zindelijkheid al een beetje. Maar het is de mens die het daarna echt zal moeten aanleren. Net zoals een klein kind, zal een puppy de eerste maanden niet alles kunnen ophouden. Dat is volkomen normaal.”

Is dat altijd het geval? “Heel af en toe zijn er puppy’s die al bijna zindelijk zijn wanneer ze bij hun nieuwe familie arriveren. Sommige kwekers zorgen er bijv. voor dat ze vrij naar buiten kunnen, waar ook de moeder naartoe gaat om haar behoefte te doen. De kleintjes zullen haar volgen en zo al enkele goede gewoontes aanleren door imitatie. Maar het proces moet toch nog verder gezet worden wanneer hij arriveert in zijn nieuwe thuis!”

Vanaf welke leeftijd is een puppy volledig zindelijk?

“Elke puppy is anders. Daarin zijn ze net zoals mensen! Je begint met de zindelijkheidstraining wanneer hij zijn intrek neemt in zijn nieuwe huis, maar het verloop is bij elke puppy anders. Je zal veel geduld, rechtlijnigheid en zachtheid nodig hebben en je zal zijn ritme moeten volgen. Vanaf de leeftijd van 2 maanden kan een puppy zich al 2 u ophouden. Dat wordt 3 u op 3 maanden en 4 u op 4 maanden. Vanaf 6 à 7 maanden zal hij echt controle hebben over zijn sluitspier. Het is dus compleet normaal dat hij niet voor z’n 8 maanden zindelijk is. Als hij na 8 maanden nog altijd niet zindelijk is, aarzel dan zeker niet om een bezoekje te brengen aan de dierenarts, om medische redenen te uitsluiten. Een hondencoach die gespecialiseerd is in gedrag kan eventueel ook helpen om de oorzaak te vinden en het leer- of gedragsprobleem aan te pakken.”

Een puppy is zeker niet zindelijk voor 8 maanden … en er zal altijd begrip, geduld en zachtheid voor nodig zijn.
Een puppy is zeker niet zindelijk voor 8 maanden … en er zal altijd begrip, geduld en zachtheid voor nodig zijn.
Een puppy is zeker niet zindelijk voor 8 maanden … en er zal altijd begrip, geduld en zachtheid voor nodig zijn.

De stappen van Adeline

Verdeel zijn ruimte

“Definieer duidelijk de verschillende kamers of een enkele ruimte in huis, zoals de keuken, die de leefruimte of leefruimtes van je hond zullen worden. Verdeel de ruimte die je hebt in 3 duidelijke zones (zoals hij het geleerd heeft van zijn mama tijdens z’n eerste levensweken): een zone om te eten en te drinken, een zone om te slapen en een zone waar hij z’n behoefte kan doen. Deze 3 zones liggen idealiter ver uit elkaar.

Kies een betegelde ruimte, zoals de keuken, zodat je het makkelijk schoon kan maken en het dus ook emotioneel minder impact heeft. Als je de schade wil beperken wanneer je hem niet in het oog kan houden, zoals ‘s nachts, dan kan je kiezen voor een hondenpark tot hij zindelijk is of investeren in een eenvoudige afsluiting, zodat hij geen toegang heeft tot andere ruimtes of verdiepingen. Laat hem de andere ruimtes maar ontdekken en bekijken wanneer jij erbij bent.”

Leve kleine wandelingen!

“Neem je kleine lieverd bij voorkeur elke 2 u mee op een korte wandeling van 20 minuten (max. 30 minuten) wanneer hij 2 maanden oud is, elke 3 u op 3 maanden en minstens elke 4 u op 4 maanden. Een puppy is het leven en alles in zijn omgeving nog volop aan het ontdekken. Zijn zintuigen worden geactiveerd door zoveel stimulansen en auditieve, visuele en olfactieve informatie. Hierdoor is hij meer geconcentreerd op het ontdekken en beheersen van die zondvloed dan op het doen van z’n behoefte … waardoor hij dat misschien zelfs kan vergeten. Wanneer hij weer binnen is, in een rustige en vertrouwde omgeving, dan ebt het enthousiasme weg en zal hij zich ontspannen. Inclusief z’n sluitspier! Probeer dus vaak, maar kort te wandelen en nog even te wachten vooraleer je het huis weer binnen gaat.”

Anticipeer op de ‘sleutelmomenten’

“Houd je lieverd in de gaten. Probeer zo te ontdekken welke de sleutelmomenten zijn waarop zijn lichaam en zijn spijsvertering van nature actief zullen worden, door hem dan in de tuin te zetten of met hem te gaan wandelen. Als hij zich al buiten bevindt wanneer hij z’n behoefte moet doen, dan zal hij dat meteen ter plaatse doen. Hoe vaker hij buiten naar ‘toilet’ kan gaan, hoe meer hij die gewoonte ontwikkelt en zelf de neiging krijgt om naar buiten te gaan. Die sleutelmomenten zijn:

 • na een spelletje,
 • na een dutje,
 • nadat hij gegeten of gedronken heeft,
 • aan het begin van de nacht, voor hij gaat slapen,
 • na de nacht, bij het opstaan.”

Merk zijn signalen op

“Neem je tijd om je puppy te observeren en hem goed te leren kennen. Wanneer hij aan de grond begint te ruiken en rondjes draait, dan is het moment aangebroken. In de startblokken dus! Zorg er dus voor dat je jas, je schoenen, zijn leiband en je hondensnoepjes klaar liggen, zodat je sneller dan je schaduw naar buiten kunt. Dit zijn een aantal signalen die je kunnen waarschuwen:

 • hij gaat van je weg
 • hij begint aan de grond te snuffelen
 • hij begint rondjes te draaien om zijn eigen as
 • hij jankt of huilt
 • hij begint rond te lopen in huis
 • …”

Leer hem de juiste plek aan

“Leer hem meteen wat de juiste plek is om zijn behoefte te doen: idealiter op het gras of op aarde. Waarom? Je hond zal van nature altijd een plekje met begroeiing zoeken om zich te ontlasten. En daarmee vermijd je ook dat je zijn uitwerpselen van de stoep moet oprapen. Kies een plekje uit in je tuin als je voor die optie kiest.”

Essentieel: 3 beloningen!

“Blijf tijdens een wandeling dichtbij, maar respecteer wel zijn privacy, zodat je in de buurt bent wanneer hij zijn behoefte doet. Geef hem dan telkens een beloning, zodat hij weet dat hij iets goeds gedaan heeft, waarop hij heel fier mag zijn. Elk druppeltje is als het ware een drievoudige beloning waard, want het is weer een stap in de goede richting!

 • 1: feliciteer hem met een heel vrolijke stem, zonder te roepen, met warme en bemoedigende woorden.
 • 2: knuffel hem om de gesproken beloning te versterken.
 • 3: eindig met een snoepje”

Blijf geduldig en zennnnnn

“Je moet uitgaan van het principe dat je puppy nog volop aan het leren is en dat zijn onzindelijkheid niet meer dan normaal is. Dat geeft je de kans om kalm te blijven en er wat afstand van te nemen. Als jij je namelijk gaat opwinden wanneer je urine of uitwerpselen vindt in huis, dan heeft dat een enorme psychologische impact op zijn zindelijkheidstraining. Je lieverd leest jou namelijk als een open boek en neemt je emoties op als een spons. Hij begrijpt niet waarom jij zo kwaad wordt bij het zien van urine of uitwerpselen, waardoor jouw reactie hem angstig en beschaamd kan maken. Blijf geduldig en leer hem met zachtheid en zo rechtlijnig mogelijk, op zijn ritme aan hoe het moet!

Grijp de kans om het hem direct aan te leren

“Wanneer hij in jouw bijzijn binnen zijn behoefte doet, til hem dan voorzichtig op terwijl hij bezig is, zelfs als je een paar druppels op de vloer hebt (emotionele afstand, remember?) en zet hem rustig buiten. Als je hem kan onderbreken, dan zal hij zijn behoefte verder buiten doen en zal hij hier van leren. Als je daarentegen de indruk hebt dat hij binnen al klaar was, blijf dan nog even met hem buiten voor het geval dat … en ga dan samen weer naar binnen.”

Vergeet straffen en andere gekke ideeën

 • Reageer nooit wanneer je hem niet op het moment zelf kan verrassen. Een hond leeft in het heden. De ontkennende reactie moet dan ook meteen volgen op het gedrag, want anders begrijpt de hond niet waar het mee te maken heeft. Dat kan ervoor zorgen dat de vertrouwensband tussen jou en je compagnon geschaad wordt.
 • Duw hem zeker nooit met z’n snuit in zijn uitwerpselen om het hem te ‘leren’.
 • Ontzeg hem zeker geen toegang tot water tijdens de nacht, want dat verandert absoluut niets aan zijn zindelijkheidstraining, maar kan wel medische gevolgen. Voorzie dag en nacht bakjes met voldoende water.

De bonustip van Adeline

“Wanneer je je kleine schat adopteert, dan zou het ideaal zijn om 1 of 2 weken vrij te nemen, zodat je zijn zindelijkheidstraining in handen kan nemen. Maar ook omdat je meteen enkele andere belangrijke leerprocessen kan aanvatten … en zo op goede voet kan beginnen aan 10 à 15 gelukkige jaren!”

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

image