Een egel in de tuin? Een nieuwe vriend om te beschermen

Zie je aan het einde van de dag een klein, stekelig bolletje rustig rondsnuffelen in je tuin? Wat een geluk! Met een egel in je tuin heb je de perfecte assistent in huis om (naakt)slakken weg te jagen. Maak je tuin dus zeker gastvrij voor dit steeds meer bedreigde zoogdiertje. Hoe zorg je ervoor dat ze zich welkom voelen in je tuin, zeker in deze periode waarin er weer kleine egels geboren worden?

ADVIES OM HEN TE BESCHERMEN? GEWONDE EGEL GEVONDEN?

Meer info onderaan dit artikel.

Eenvoudig shoppen?

Vos courses faciles ?

Een egel in de tuin? Een nieuwe vriend om te beschermen

Zie je aan het einde van de dag een klein, stekelig bolletje rustig rondsnuffelen in je tuin? Wat een geluk! Met een egel in je tuin, heb je de perfecte assistent in huis om slakken en andere ongenode gasten weg te jagen. Maak je tuin dus zeker gastvrij voor dit steeds meer bedreigde zoogdiertje. Hoe zorg je ervoor dat ze zich welkom voelen in je tuin, zeker in deze periode waarin er weer kleine egels geboren worden?

ADVIES OM HEN TE BESCHERMEN? GEWONDE EGEL GEVONDEN?

Meer info onderaan dit artikel.

Egel, wie ben je?
 • Op mijn rug prijken tussen de 5.000 en 7.000 scherpe stekels van 2 à 3 cm lang.
 • Mijn stekels vernieuwen zich ongeveer elke 18 maanden.
 • Ik ben tussen de 18 en 35 cm groot.
 • Ik ben een semi-nachtdier. Ik slaap zowat de hele dag.
 • Ik heb een levensverwachting van 7 à 10 jaar, maar ik leef tegenwoordig eigenlijk maar max. 2 jaar.
 • Ik ben een beschermde diersoort!
 • Ik maak deel uit van de natuurlijke fauna. Het is verboden om me in gevangenschap te houden.
 • Mijn reukvermogen en gehoor zijn sterk ontwikkeld, maar mijn zicht niet.
 • Geef me zeker nooit melk!
Er is geen specifieke naam voor de jongen van een egel. Op internet wordt er vooral gesproken over kleine egels of baby-egels. Schattig, toch?

Wat een prachtig harnas!

Duizenden dikke stekels die je in een fractie van een seconde kan opzetten. Wat een geweldig beschermingssysteem! Egels zijn angstig en vooruitziend en krullen zich bij het minste signaal op in een bolletje met hun stekels naar buiten. Als de dreiging specifieker wordt of aanhoudt, trekt hij zijn hoofd en poten in en kan hij wel urenlang in deze positie blijven liggen.

Nachtelijk leven

Egels slapen overdag, verstopt onder een haag of een struik, een stapel takken, hout, bladeren of … in de composthoop. Aan het einde van de dag en gedurende de nacht snuffelt hij uren in het rond op zoek naar voedsel. Dat doet hij wel niet erg subtiel. Je hoort ‘m volop rommelen, krabben, grommen, snuiven …!

een TUINHULPJE DAT ALLES eet

Ook al staat hij bekend als een insectenetend zoogdier, toch is de egel vooral een omnivoor én een opportunist. En dat komt onze tuin en moestuin goed uit! Hij voedt zich natuurlijk met insecten, maar ook met slakken, regenwormen, appels, eikels, beukennootjes, paddenstoelen, soms zelfs muizen … Bovendien is hij helemaal verzot op katten- en hondenvoer!

de Winter … het seizoen om te slapen

Voor de echte koude zijn intrede doet, gaat de egel al op zoek naar een droog en warm verblijf voor de wintermaanden. Een berg dode bladeren, mossen of gedroogd gras, bij voorkeur onder een stapel hout of een paar takken, of in een tuinhuisje … Hij rolt zich op tot een bolletje en slaapt gedurende enkele maanden. Van oktober tot het opnieuw warmer wordt. Zijn lichaamstemperatuur zakt en past zich aan de buitentemperatuur aan, maar dan met 2 of 3 graadjes extra. Aan het einde van zijn winterslaap heeft hij ongeveer 30% van zijn gewicht verloren. Wanneer hij ontwaakt, moet hij dus dringend op zoek naar eten om op kracht te komen.

De lente: het seizoen van de liefde

Nadat ze weer op krachten zijn gekomen, gaan de mannen- en vrouwtjesegels actief naar elkaar op zoek om te paren. Het paarseizoen begint en duurt tot september. Na een dracht van 5 à 6 weken zet de vrouwtjesegel 4 tot 7 kleintjes op de wereld. Ze kan soms 2 nestjes per jaar hebben, waarvan het eerste rond deze tijd geboren wordt. Het vrouwtje geeft haar jongen ongeveer 2 maanden lang melk. Ze heeft dan ook een hogere nood aan proteïnen. Je kan haar helpen door haar een extra supplement te geven als paté of brokken.

Een pittige start van het leven

Wanneer een egel geboren wordt, is hij helemaal ‘naakt’ en blind. Z’n huid is bloot en opgezwollen en staat binnen een paar uur vol met zachte, witte pinnetjes. Die vallen later uit, waarna er bruine stekels verschijnen. Op 4 weken kan een baby-egel al trots pronken met zo’n 3.000 bruine stekels. Op 3 weken kan hij al met zijn moeder op stap en na 2 maanden is hij volledig onafhankelijk.

Het aantal egels dat sterft door werken in de tuin stijgt elk jaar: het is een echte slachtpartij, waardoor ook de opvangcentra overspoeld worden!

Hoe bescherm je egels in je tuin?

Egels zijn bijna overal verdwenen en zijn dus ondertussen een beschermde diersoort. Je kan hen helpen door de volgende tips op te volgen.

 • Vermijd pesticiden, rattenvergif en slakkenkorrels.
 • Voor je met de bos- of kantenmaaier aan de slag gaat, check je best goed of er geen egels of andere kleine zoogdieren aanwezig zijn.
 • Let ook op wanneer je een stapel bladeren wil verbranden.
 • Heb je een robotmaaier? Zet die dan alleen overdag tussen 10u en 17u aan! Laat hem zeker nooit ‘s nachts draaien, want dat heeft al voor heel wat gewonde, gescalpeerde en verminkte egels gezorgd.
 • Laat een paar plekjes lekker wild: een berg bladeren, wat droog hout …
 • Zorg voor een kleine schuilplaats (maak eventueel zelf een egelhuisje).
 • Zet - zeker in de zomer - kommetjes met water buiten.
 • Zie je overdag een egel? Dan is er iets mis! Check wat er aan de hand is.

Vind je een gewonde of uitgeputte egel of spot je er eentje overdag?

 • Trek dikke handschoenen aan, til hem voorzichtig op en breng hem naar binnen. Laat hem overdag zeker niet zomaar buiten! Vliegen kunnen maden leggen op de egel, waardoor deze kan sterven.
 • Leg hem in een doos of in een reismandje: liefst zo klein mogelijk, zodat hij niet te veel beweegt.
 • Laat hem drinken: enkel water!
 • Bel meteen naar een opvangcentrum. Zij zullen je handige tips kunnen geven.
 • Is het avond of weekend? Probeer langs te gaan bij de dierenarts … Ja, zelfs voor een egel!
 • Is de egel er slecht aan toe? Je kan altijd 112 bellen: de brandweer beschikt over de gegevens van dierenartsen die zich meteen over het wilde dier kunnen ontfermen.

Let op: zie je baby-egels? Raak ze niet meteen aan. Kijk eerst of de moeder nog terugkomt. Is de moeder nergens meer te bekennen? Volg dan bovenstaande stappen.

Wie kan je contacteren?

 • Een erkend Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren:
 • Ben je niet in staat om het dier zelf te brengen? Schakel dan het Wildlife Taxi Team in: 03/331 97 00

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

image