De perfecte wandeling? Tips van de expert!

Van je dagelijkse wandelingen tot tripjes voor één of meerdere dagen en vakantie in eigen land of elders … Het is zomer, de dagen zijn lang en zacht, en dat geeft ons alleen maar meer zin om op pad te gaan met Max! En we wijn weg! Maar wat is nu de ‘perfecte wandeling’, zowel voor jou als voor je hond? Wij vroegen tips aan Adeline.

De tips van Adeline Westerling • hondencoach gespecialiseerd in gedrag

Eenvoudig shoppen?

Eenvoudig shoppen

De perfecte wandeling? Tips van de expert!

Van je dagelijkse wandelingen tot tripjes voor één of meerdere dagen en vakantie in eigen land of elders … Het is zomer, de dagen zijn lang en zacht, en dat geeft ons alleen maar meer zin om op pad te gaan met Max! En we wijn weg! Maar wat is nu de ‘perfecte wandeling’, zowel voor jou als voor je hond? Wij vroegen tips aan Adeline.

De tips van Adeline Westerling • hondencoach gespecialiseerd in gedrag

Ideeën voor kleine pleziertjes tijdens de wandeling

BEEF STICK ORIGINAL KALKOEN

€ 0,75

144G PED SCHMACKOS GEVOGELTE 20PC

€ 2,29

500G GEDROOGDE RUNDER-SLOKDARM

€ 12,39

je kan je hond enkel op voorhand aanleren om niet aan zijn leiband te trekken tijdens een wandeling. Zo leert hij wandelen op het ritme van de mens en aan zijn zijde blijven zonder druk te zetten op de leiband.

De tips van Adeline

“Het is levensnoodzakelijk dat je dagelijks met je hond wandelt. Voor hem is dit het gelukkigste en nuttigste moment van de dag, de tijd dat hij doorbrengt met de mensen waar hij het meeste van houdt. De sleutel tot geslaagde wandelingen is om consistent en streng te zijn en vooral om tijd te nemen om te ontspannen. Geef het voldoende tijd, want zo versterk je je band terwijl je plezier maakt.”

Adeline

Het gevoel van vrijheid

Overal waar het verplicht is, hou je Max aan de lijn, maar het blijft natuurlijk de bedoeling dat hij wat vrijheid heeft om te snuffelen en te ontdekken. Zoek naar de gulden middenweg. Een te korte leiband (waarbij Max geen kant op kan) of een te lange lijn zijn niet aan te raden. Een goed gemiddelde is 2,5 à 3 m. Het gaat immers om zijn veiligheid, niet alleen om controle!

Leve de echte vrijheid!

Voorzie in zijn dagelijkse wandelingen ook wat plekken waar je Max echt los kan laten: dat plezier valt niet te evenaren! Elke hond zou minstens één keer per dag zijn poten echt eens moeten uitslaan. Ga dus naar plekken die precies daarvoor bestemd zijn in het bos, tussen de velden of naar hondenparken in steden. Want deze zijn volledig afgesloten en bestemd voor honden. Daar kan je hem dus in alle veiligheid vrij laten rondlopen.

Max, hier/kom terug/stop

Tijdens een vrije wandeling vervangen jouw aanwijzingen de leiband. Leer Max dus zo vroeg mogelijk om naar jouw bevelen te luisteren. Zodra hij ze herkent en netjes gehoorzaamt, probeer dan niet meteen zijn leiband weer aan te doen, zodat hij het bevel niet automatisch linkt aan het einde van een wandeling of inperking van zijn vrijheid. Zodat het ook de volgende keer nog werkt!

Een wandeling op maat

Een hond zou gemiddeld zo’n 45 min per dag moeten kunnen wandelen. Maar die tijd moet natuurlijk ook aangepast worden in functie van zijn leeftijd (een puppy of senior) en de fysieke en mentale behoeftes van elk ras. Idealiter voorzie je meerdere wandelingen van 30 minuten om Max de tijd te geven om te profiteren van alles wat hij kan ontdekken tijdens zijn uitstapjes.

Zen … altijd zen!

Wandelen op sneltempo is nergens voor nodig. Kies eerder voor de pauzemodus en neem de tijd: dat zal jou en je hond goed doen! Max heeft het nodig om te kunnen rondsnuffelen en verschillende geuren van vrienden in de buurt te ontdekken, te ruiken, te communiceren en zijn territorium af te bakenen. En dat alles in 1 wandeling, jazeker!

Een mix van passief en actief

Wanneer we onderweg de tijd nemen, dan bevinden we ons dus in de passieve modus! Maar waarom zou je aan het einde van je wandeling niet even enkele ‘klassiekers’ opfrissen? Versterk zijn gehoorzaamheid door nog wat aan zijn opvoeding te werken terwijl hij aan de leiband naast je voeten wandelt en je basisbevelen opvolgt. Win-win: het zal hem moe maken, toppie! 😊. Maar ook jullie band versterken.

Dag vriendjes!

Max heeft dagelijks sociale ontmoetingen met zijn soortgenoten nodig. Moedig vanaf zeer jonge leeftijd zoveel mogelijk positieve contacten aan met vriendjes van alle leeftijden en alle groottes. Laat hen ruiken, voelen, met elkaar communiceren en … nog beter: vrij rennen en spelen in de daarvoor bestemde ruimtes!

Van alles wat

Verval niet in monotonie en wissel genoeg af tijdens je wandelingen. Om een perfecte menselijke metgezel te zijn, bied je Max verschillende routes aan, waarbij hij allerlei stimuli tegenkomt. Verander regelmatig van traject in je wijk. Zoek eens een andere buurt op en wissel af met vrije wandelingen in het park of het bos. Let ook goed op wat Max precies blij maakt en wat dus zijn smaak en behoeftes zijn.

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Help, mijn hond trekt!

Wandelen op warme dagen?

image