Lopen met je hond? Ja, maar kies voor canicross!

Heeft de lockdown ervoor gezorgd dat je plots weer wil gaan joggen? En lijkt het je wel fijn om dat samen met Max te doen? Dat is inderdaad een goed idee! Maar kies dan wel voor canicross. Dat is een sport waarbij zowel aan het welzijn van de mens, als aan het welzijn van het dier gedacht wordt. Wij vroegen tips aan Antony Le Moigne, kampioen én specialist in canicross.

Interview met Antony Le Moigne • Wereldkampioen canicross en trainer, lesgever, coach

Eenvoudig shoppen?

Eenvoudig shoppen?

Interview met Antony Le Moigne • Wereldkampioen canicross en trainer, lesgever, coach

Lopen met je hond? Ja, maar kies voor canicross!

Heeft de lockdown ervoor gezorgd dat je plots weer wil gaan joggen? En lijkt het je wel fijn om dat samen met Max te doen? Dat is inderdaad een goed idee! Maar kies dan wel voor canicross. Dat is een sport waarbij zowel aan het welzijn van de mens, als aan het welzijn van het dier gedacht wordt. Wij vroegen tips aan Antony Le Moigne, kampioen én specialist in canicross.

Canicross is … lopen met je hond. Maar dan wel altijd volledig afgestemd op je looppartner. De principes? De hond bepaalt het looptempo en niet de loper. De loper heeft een gordel en de hond heeft een harnas (nooit een halsband!) dat is vastgemaakt aan de loopgordel. De loper heeft dus z’n handen vrij.

De basisregel: de hond loopt altijd voorop. Het is voor hem expliciet verboden om achteraan te lopen. Het contact tussen beide looppartners blijft altijd behouden door de verbinding tussen de loopgordel en de harnas. Er is dus een non-verbale communicatie, beide partners moeten zich altijd aan elkaar aanpassen tijdens de inspanning. Canicross is dus een sport die de band tussen jou en je hond versterkt.

Des idées pour courir avec son chien

DUIS ACCUMSAN VEL PURUS EGET

TOM&CO

xx,xx €

DUIS ACCUMSAN VEL PURUS EGET

TOM&CO

xx,xx €

DUIS ACCUMSAN VEL PURUS EGET

TOM&CO

xx,xx €

Het interview met Antony

Is het een goed idee om met je hond te gaan lopen?

“Het is meer dan zomaar een goed idee, het is een echte sport. En het heeft heel wat voordelen. Je deelt een fijn moment van samenhorigheid met je hond, dat je niet alleen wat extra motivatie oplevert, maar het verandert de eenzame loopsport ook meteen in een soort teamsport. En bovendien geeft het je de kans om voor je eigen gezondheid te zorgen en voor die van je beste vriend. Alleen maar positief dus.”

Welk materiaal moet je voorzien voor je hond en jezelf? “Bij canicross heb je een hondenharnas nodig, een elastische lijn die de verschillen in loopstijl tussen mens en hond kan opvangen en een gordel voor de loper. Zo kan je volledig veilig lopen met respect voor je eigen lichaam en dat van je hond. Het hondenharnas moet goed op zijn lichaam afgesteld worden, zodat hij genoeg bewegingsvrijheid heeft. Zijn gewrichten moeten volledig vrij kunnen bewegen. Je moet ook opletten dat het harnas niet te veel druk uitoefent op zijn luchtpijp, zodat hij vrij kan ademen. De gordel voor de loper moet afgesteld worden ter hoogte van de heupen of zelfs iets lager, maar zeker niet rond de lumbale regio. De hond kan in al zijn enthousiasme trekken en schokken geven wanneer hij loopt, die je dan als mens zou opvangen met je rug. Ten slotte moeten jullie aan elkaar verbonden worden met een elastiek. Deze kan de schokken opvangen en de energie voelbaar maken die hij je tijdens het lopen overbrengt.”

Waarom moet de hond altijd vooraan lopen? “Bij canicross is het de loper die zich aanpast aan de hond en niet omgekeerd. Je vertraagt wanneer de hond vertraagt, zodat je kan profiteren van het momentum van je hond en van de trekkracht die hij uitoefent op je gordel. Het is verboden om je hond achter je te laten lopen. De hond zal dan jouw tempo aanhouden, wat nadelig kan zijn voor zijn welzijn. Wanneer je je hond dwingt om je te volgen, kan dat negatieve gevolgen hebben. We leggen hem niets op, hij bepaalt het ritme!”

Hoe verloopt de perfecte loopsessie? “Er zijn enkele basisprincipes die je altijd moet respecteren. Om te beginnen beschik je over een goede uitrusting. Vervolgens moet je altijd heel traag van start gaan om rustig op te warmen en zo blessures voor jullie beide te vermijden. Hetzelfde geldt voor het einde van jullie loopsessie : je bouwt best rustig af, om beetje bij beetje te recupereren. Bouw progressief de duur en intensiteit van de loopsessies op. Om zo deze gezamenlijke inspanningen goed met je hond te beleven.”

de gouden regel: je hond bepaalt het tempo!

Kunnen alle honden aan canicross doen?

“Canicross is altijd mogelijk. Het is immers een sport die volledig gericht is op het observeren van je hond, ook van zijn uithoudingsvermogen. Als duo moet je natuurlijk wel goed op elkaar afgestemd zijn. Iedereen kan aan canicross doen, zowel mensen als honden, ongeacht je hardloopniveau en het ras van je hond. Er zijn wel voorzorgsmaatregelen die je moet treffen in functie van het hondenras (de geschiktheid van je hond hangt af van zijn ras en genetische achtergrond), vraag dus zeker altijd advies aan je dierenarts. Maar in principe kunnen alle honden, van chihuahua’s tot een Deense dog, meelopen met hun baasje en zo deze sportactiviteit samen beleven. Een chihuahua kan bijv. meelopen met een kind: er bestaat zelfs zoiets als ‘cani-baby’ en ‘cani-kids’ om dit plezier met elkaar te delen.”

Vanaf welke leeftijd kan je hond aan canicross doen?

“Bij canicross wordt de hond verbonden met z’n baasje, er komt dus wel wat ‘trekwerk’ aan te pas. Je wacht dus best tot je hond volledig volgroeid is om zijn tuig voor het eerst om te doen. En sowieso moet je daarna progressief opbouwen door met erg korte inspanningen te beginnen. Over het algemeen kan je vanaf 10 maanden beginnen met sessies van minder dan 1 km als een soort les om je hond te laten wennen aan zijn harnas. Zoek een kort parcours uit van 1 km en verdeel daarover enkele inspanningstijden: 3 x 300 m. Let op, wanneer je hond stopt met groeien, hangt af van zijn ras: bij grote hondenrassen komt dat gewoonlijk wat later.”

Het is belangrijk om de intensiteit, inspanning en uitvoering aan te passen aan de lichaamsbouw van je hond.

Moet je opletten voor een bepaald type parcours of ondergrond?

“Vanaf dat je gaat lopen met je hond, functioneert hij als barometer en moet jij je trainingen dus op hem afstemmen. Ik leg het nog wat verder uit: de duur van je training, de aard van het parcours, de duur van de inspanning, … hangen allemaal samen met onze vaardigheid om goed te observeren en ons uitje af te stemmen op onze hond. Het plezier van het duo moet altijd de leidraad zijn, dus denk niet alleen aan je eigen pleziertjes. Het is een teamsport! Kies dus liever voor soepele ondergrond zoals in een bos, paden … Onder andere om de kussentjes van je looppartner te beschermen. Bovendien zal je hond meer plezier beleven aan dat soort routes.”

Hoe lang kan je met je hond gaan lopen? “De maximale duurtijd van jullie training hangt af van zijn niveau, ervaring, opleiding, het parcours en de buitentemperatuur … Nogmaals, je hond bepaalt hier de regels. Je moet je hond niet pushen, dus analyseer goed zijn gedrag, zodat je zeker bent dat hij aankan wat jij voor hem uitstippelt. Een hond die moe is, heeft niet langer de neiging om te trekken en zal zich eerder aan de kant zetten: pas dan je eigen loopritme aan! Je moet ook beseffen dat een canicross-uitje veel meer energie vraagt van je hond dan een gewone wandeling. Ik raad daarom aan om in een boekje de informatie over jullie tochten bij te houden (gevoelens, afstanden …), zodat je nog beter leert hoe jouw hond omgaat met inspanningen.”

Waar moeten we op letten in de zomer? “De grootste vijand van je hond tijdens het sporten is ongetwijfeld de luchttemperatuur en de vochtigheid. Ga hierbij nooit uit van antropomorfisme. Wanneer de temperatuur voor ons aangenaam is, kan het al gevaarlijk worden voor je hond. Het thermoregulatiesysteem van je hond, waarmee hij zichzelf afkoelt, is anders dan het onze. Hij heeft veel sneller last van een hitteslag, wat ernstige gevolgen kan hebben. Kies er tijdens de zomer dus voor om ‘s ochtends op pad te gaan, wanneer er nog wat koelte van de nacht in de lucht hangt. Onze looppartner zal daar zeker van genieten én het gebeurt in alle veiligheid.”

En wat als je het leuk vindt en nog een stapje verder wil gaan? “Als je deze gedeelde inspanning met je hond fijn vindt, dan kan je de sport recreatief of binnen een competitie beoefenen. Vandaag de dag zijn er heel wat clubs waarbij je met meerdere paren kan trainen. Dat is vaak nog wat interactiever voor je hond en ook leuk voor de baasjes. Alle niveaus zijn welkom. En aangezien honden sociale dieren zijn, geeft het hen ook nog eens de kans om aan hun socialisering te werken. Wanneer je deelneemt aan races zijn er canicrosses voor beginners (tussen 2 en 3 km) en standaard canicrosses met een afstand tussen de 4 en 7 km.” En wat als je niet van lopen houdt? “Als hardlopen om de een of andere reden niet mogelijk is, dan kan je ook kiezen voor canitrail. Dat wordt ook steeds populairder. Je hebt dus geen enkele reden meer om je niet te wagen aan dit avontuur!”

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Hoe herken je een hitteslag?

Wandelen bij warm weer?

image