De gekko, een klein, leuk reptiel om te adopteren

We smelten voor zijn grote ogen … maar denk jij net als zoveel andere mensen dat het moeilijk is om een reptiel te adopteren? Koudbloedige dieren hebben inderdaad speciale zorgen nodig, maar de gekko is het meest geschikt om als eerste reptiel in huis te halen. Wanneer je hem de omgeving biedt die hij nodig heeft, dan gedijt de gekko goed bij ons, tot wel 15 à 20 jaar lang! Dat is een hele tijd, dus zorg ervoor dat je echt verliefd op ‘m bent, en ook goed over de adoptie hebt nagedacht!

Eenvoudig shoppen?

Eenvoudig shoppen?

De gekko, een klein, leuk reptiel om te adopteren

We smelten voor zijn grote ogen … maar denk jij net als zoveel andere mensen dat het moeilijk is om een reptiel te adopteren? Er zijn inderdaad bepaalde koudbloedige dieren die speciale zorgen nodig hebben, maar de gekko is het meest geschikt om als eerste reptiel in huis te halen (en zo misschien een langdurige passie op te starten). Wanneer je hem de omgeving biedt die hij nodig heeft, dan gedijt de gekko goed bij ons, tot wel 15 à 20 jaar lang! Dat is een hele tijd, dus zorg ervoor dat je echt verliefd op ‘m bent, en ook goed over de adoptie hebt nagedacht!

Het zijn behendige klimmers, ze zijn niet verlegen en met hun schattige, grote ogen zijn het echt fascinerende kleine reptielen. Gekko’s zijn reptielen die je het makkelijkste kan houden. Als rasechte carnivoren houden deze nachtdieren van verschillende insecten. Wist je dat er meer dan 200 soorten bestaan, verspreid over de hele wereld?

Gekko’s leven vooral in warme, tropische habitats, maar kunnen zich goed aanpassen aan een leven bij ons in huis, zolang je hem maar een geschikte biotoop aanbiedt. De populairste soorten? De kuifgekko, luipaardgekko, katgekko, geelkoppige dwerggekko … In het artikel hieronder ontdek je meer over de kuifgekko.

Gekko’s zijn … zo’n 50 miljoen jaar oud. Respect!
Gekko’s zijn … zo’n 50 miljoen jaar oud. Respect!

Ideeën om gekko’s en andere reptielen te verwelkomen

Zoo Med Starter kit crested gecko

€ 134,99

Krekels NR 4

€ 1,79

TOM&CO CALLISIA REPENS

€ 3,05

De gekko is een zelfstandig dier. Wil je er meerdere? Kies dan voor twee vrouwtjes in een groter terrarium met meerdere schuilplaatsen.

Wat zijn de noden van een kuifgekko?

Een afgesloten, gecontroleerde habitat

Ons kleine maatje heeft een omgeving nodig die lijkt op zijn natuurlijke habitat. Het is dus aan ons om in een afgesloten terrarium die omgeving na te bootsen. Kies voor een terrarium dat niet té groot is, maar wel minstens 50 cm lang, 70 cm hoog en 50 cm breed.

Een tropische biotoop

De kuifgekko heeft een tropisch landschap nodig, met voldoende beschutting. Kies voor een vochtig substraat, liefst gemaakt van een mengsel van schors en turf. Voeg nog wat planten en schors toe die hij als schuilplaats kan gebruiken.

Een boomachtige atmosfeer

Vergeet niet dat onze kleine vriend een geweldige klimmer is, ook in bomen. In de natuur brengt hij er het grootste deel van zijn tijd door. Het is daarom noodzakelijk om verschillende kleine takken in zijn terrarium te plaatsen.

Dagelijks water geven

Naast zijn kom met vers water, apprecieert een gekko ook 1 à 2 keer per dag een kleine ‘besproeiing’. Hij is verlekkerd op de druppels water die na die ‘regenbui’ op de planten aanwezig zijn. Dat water dient ook om de luchtvochtigheid te garanderen: die moet tussen 60% en 80% zijn.

Een zachte temperatuur

Een kuifgekko heeft een omgevingstemperatuur van zo’n 22°C nodig. Hij kan tot 26°C verdragen overdag en ‘s nachts mag het afkoelen tot 20°C. Om het terrarium indien nodig te verwarmen, plaats je een laagvermogen warmtelamp of een kleine verwarmingsmat achteraan in het terrarium.

Een zuinig menu van insecten

Krekels, sprinkhanen, kevers, levende kakkerlakken mogen gerust op het menu staan van je maatje, maar niet meer dan 1 à 2 keer per week. Voeg een beetje fruitcompote toe, want daar houdt hij van. En geef hem eventueel ook voedingssupplementen (zoals calciumpoeder en vitamine D3).

De kuifgekko is absoluut niet geschikt om samen te leven met andere reptielen. Dat bezorgt hem te veel stress.

Kuifgekko - ID

Kuifgekko

  • De kuifgekko is een hagedis en maakt deel uit van de reptielenfamilie.
  • Zijn levensverwachting is 15 tot 20 jaar.
  • Het is een diersoort, die afkomstig is uit Nieuw-Caledonië.
  • Hij eet insecten en vruchten.
  • In tegenstelling tot andere gekko’s gedijt hij bij een koelere temperatuur: 22°C-23°C.
  • Het is de minst verlegen gekko!
  • Hij ruift volledig in slechts één dag en eet zijn eigen huid daarna op.

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

image