Een kat en z’n winterse cocon

Brrrrr, nu de temperaturen steeds verder wegzakken, is Filou steeds minder geneigd om nog een pootje buiten de deur te zetten. En wanneer het licht vermindert, kan ook z’n moraal eronder beginnen lijden. Dit is dan ook het ideale moment om een uitnodigend plekje voor hem te voorzien, zodat je onaangename markeringen vermijdt. Welke principes moet je in je achterhoofd houden voor de schuilplaats van Filou? En wat zijn die markeringen en waarom doet hij dat? Volg onze gids.

Eenvoudig shoppen?

Vos courses faciles ?

EEN KAT EN z'n winterse cocon

Brrrrr, nu de temperaturen steeds verder wegzakken, is Filou steeds minder geneigd om nog een pootje buiten de deur te zetten. En wanneer het licht vermindert, kan ook z’n moraal eronder beginnen lijden. Dit is dan ook het ideale moment om een uitnodigend plekje voor hem te voorzien, zodat je onaangename markeringen vermijdt. Welke principes moet je in je achterhoofd houden voor de schuilplaats van Filou? En wat zijn die markeringen en waarom doet hij dat? Volg onze gids.

Ideeën voor een kat die zich goed voelt in jouw huis

NAVULLING FELIWAY 48 ML

TOM&CO

24,09 €

MASSAGE CENTER VOOR KATTEN

TOM&CO

22,99 €

Katten zijn nog gevoeliger dan wijzelf voor daglicht. Minder licht zorgt voor een boost in de aanmaak van melatonine … en hun zin om te dutten!

De 7 principes voor een kat en z’n territorium

Aanbevolen schuilplaatsen

Zijne majesteit heeft de nood om regelmatig te ‘verdwijnen’ De reden? Nood aan rust, om te observeren, om een situatie te kunnen beoordelen, angst, verdachte objecten of wezens die zomaar ineens hun intrede doen in zijn koninkrijk … Om zich goed te voelen moet een kat zich kunnen terugtrekken in z’n schuilplaats wanneer hij dat nodig acht. En we laten hem uiteraard gerust.

Rust ver weg van iedereen

Of hij nu z’n tijd vooral binnen of buiten doorbrengt, Filou slaapt gemiddeld zo’n 12 à 16 uur per dag … dus ongeveer ⅔ van z’n leven! En vanaf 12 jaar kan dat zelfs oplopen tot 20 uur per dag! Een herstellende slaap is essentieel voor onze kat. Zorg dus voor een slaapplekje waar hij niet gestoord wordt, want dat is dé belangrijkste regel voor een slapende kat.

Eten in alle rust

Het eetgedeelte van zijne majesteit mag ingericht worden als een buffet: een kat verdeelt z’n voeding over minimaaltijden verspreid over de hele dag. Z’n eetzone moet ver genoeg verwijderd zijn van de andere zones en erg rustig zijn, zonder al te veel passage. Een kat moet bovendien z’n omgeving in het oog kunnen houden wanneer hij eet.

Een apart hoekje voor privacy en hygiëne

Zet de kattenbak van Filou liefst op een rustige plek waar weinig passage is. Het is ontzettend belangrijk dat hij z’n behoefte kan doen zonder bespied te worden of zonder opgeschrikt te worden van onverwachte geluiden! Dit hoekje moet uiteraard ver genoeg verwijderd zijn van de andere zones. En aangezien een kat van nature extreem proper is, kan hij geen enkele toegeving doen op de properheid van z’n kattenbak!

Een leven in 3 dimensies

Maar waarom wil Filou toch altijd alles vanuit de hoogte bekijken? Katten zijn van oorsprong boombewoners en vinden het ook nu nog essentieel om de 3 dimensies van een ruimte te gebruiken en het dus hogerop te zoeken. Filou is dus geprogrammeerd om te klimmen, zijn prooien vanaf de hoogte gade te slaan, uit het zicht van andere roofdieren. Ah, vandaar!

Een zone om stoom af te laten

Als Filou naar buiten kan, dan heeft hij daar de plaats om zich uit te leven met jagen, observeren, rondlopen, krabben, klimmen … Lijkt hij daar in de winter geen zin in te hebben? Of kan hij niet naar buiten? Zorg dan binnen voor genoeg afleiding met een parcours op de grond en in de hoogte, speeltjes ...

O, mijn heerlijke geur!

Een kat herkent z’n eigen plekje door de geuren die hij achterlaat (zie ook de info over markeringen). Probeer zijn kussens en dekentjes dus zeker niet te vaak te wassen. Regelmatig eens afborstelen volstaat. En wanneer het toch nodig is, was het dan zeker met een product zonder parfum.

Aparte zones om te rusten, eten, spelen, jagen en om hun behoefte te doen: in de natuur hebben katten de neiging om de gebieden van hun activiteiten af te bakenen, om te vermijden dat ze zelf de prooi zouden worden.

MARKERINGEN: REDENEN EN OPLOSSINGEN

Onze kat Filou is een territoriaal dier. Hij heeft een grote en diepgewortelde nood om aan de wereld te laten weten ‘Dit is van mij’ en ‘Dit is mijn thuis’ … in kattentaal. Het resultaat is wat wij markeringen noemen. Een beetje is helemaal oké, maar trop is te veel!

Markeren door te krabben

Zijn klauwafdrukken achterlaten is een manier om z’n gebied te markeren: door de afdruk zelf, maar ook door de geur die vrijkomt uit de klieren onder z’n kussentjes. En hij kan zich ondertussen heerlijk uitrekken. Buiten is dat helemaal oké, maar binnen?

Oplossing

Een krabpaal (of meerdere) natuurlijk! Je hebt liever dat hij z’n klauwen loslaat op een meubel dat daarvoor voorzien is dan op je mooie zetel, toch?

Markeren door te wrijven

Filou laat overal zijn geurspoor achter: hij wrijft zijn kaken en flanken tegen strategische plekken aan om die bijzondere feromonen achter te laten. Dus wanneer Filou zich tegen je benen aanwrijft, dan zegt hij ook ‘deze mens is van mij’. Oké, maar wat met de donkere sporen die hij zo achterlaat op de hoeken van de muren, de tafelpoten?

Oplossing

Doe een kleine toegeving: poets niet alle sporen tegelijk weg .... en zeker ook niet altijd.

Markeren met urine

Dat is uiteraard de lastigste van allemaal. Niet-gecastreerde katers markeren hun territorium door overal een beetje te urineren. Nu sterilisatie verplicht is, komt dat soort problemen uiteraard niet meer voor. Maar wat doe je wanneer een gecastreerde Filou plots toch buiten z’n bak urineert?

Oplossing

Het signaleert dat hem iets dwars zit, dus je moet op zoek gaan naar de oorzaak: stress door een verhuizing, meubels die verplaatst werden, veranderingen in de familie, een nieuw dier in huis … Het is ook aangeraden om de dierenarts te raadplegen.

Een kat die geen plek heeft om zich terug te trekken, zit slecht in z’n vacht … euh, vel. Dat merk je aan de nood om compulsief te markeren, stress en het kan zelfs leiden tot somberheid en depressie.

Ieder z’n hoekje?

DIY speelgoed voor binnen?

Een veilige thuis voor nieuwsgierige katten?

7 signalen waarmee je kat zegt dat hij zich verveelt?

Een kat en z’n kattenbak: de 8 geboden.

Tips van de expert voor een goede kat-hond-relatie.

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

image