‘’Adopt, don’t shop’’

duurzaam adopteren doe je zo!

Een dier onder de kerstboom: schattig? Wel, het is vaak verleidelijk om een fluffy friend te adopteren tijdens de feesten of omdat je kids erom vragen, maar een dier is zoveel meer dan een kerstcadeau. Stel jezelf dus eerst enkele kritische vragen alvorens je adopteert.

Eenvoudig shoppen?

Eenvoudig shoppen?

‘’Adopt, don’t shop’’: duurzaam adopteren doe je zo!

Een dier onder de kerstboom: schattig? Wel, het is vaak verleidelijk om een fluffy friend te adopteren tijdens de feesten of omdat je kids erom vragen, maar een dier is zoveel meer dan een kerstcadeau. Stel jezelf dus eerst enkele kritische vragen alvorens je adopteert.

Ideeën om de asielen te ondersteunen

Een hond, kat, konijn, hamster, cavia, gecko, schildpad, paard, … adopteren? Denk er goed over na, want het is eerst en vooral het begin van een mooi verhaal, dat jullie samen schrijven.

Een dier adopteren is een wonderlijk, jarenlang avontuur tussen mens en dier. En ook al heb je allebei andere gewoontes en spreek je allebei een andere taal: jullie zullen vrienden voor ‘t leven worden! Maar, opgepast, een dier adopteren is tegelijkertijd iets serieus. Je gaat de verantwoordelijkheid aan om dagelijks voor je harige, gevederde of geschubde metgezel te zorgen. Met respect voor wie hij is … en wat hij wil. Dag na dag, maand na maand, jaar na jaar. De twee valkuilen die je moet vermijden bij adoptie? Adopteer nooit zonder de juiste vragen te stellen en adopteer evenmin voor iemand anders. Er ontstaat namelijk een unieke band tussen jou en je nieuwe BFF. Een band die niemand anders voor jou kan uitkiezen of uitbouwen.

De juiste vragen voor adoptie

Ik moet me voor hoeveel jaren engageren?

Een dier adopteren vraagt een engagement van meerdere jaren. Reken op 20 jaar bij een kat, 10 à 15 jaar bij een hond, 10 à 15 jaar bij een gecko, 4 à 8 jaar bij een cavia, enzovoort. Kortom: adoptie is een lang liefdesverhaal, geen vluchtige verliefdheid.

Wat is het beste moment om te adopteren?

Zorg dat je de eerste weken veel tijd kunt vrijmaken voor je nieuwe vriend, omdat hij moet wennen aan zijn nieuwe omgeving … en jij aan jullie nieuwe gewoontes. Ga samen op ontdekking, leer van elkaar, heb geduld.

En wat na die eerste weken?

Verlies je nieuwe vriend niet uit het oog na de wittebroodsweken. Pik je routine weer op, maar maak plaats voor nieuwe gewoontes zoals een dagelijkse wandeling met je hond, speeltijd met je kat, verstoppertje met je konijn, je cavia kammen, ...

Heb ik voldoende middelen?

Een dier (adopteren) kost ook geld. Maak dus een lijst op met alle kosten. Denk niet alleen aan de eenmalige kostprijs van de adoptie, maar ook aan “lopende” kosten zoals voeding, verzorging, vaccins, spelletjes, opvang, …

Heb ik voldoende ruimte?

Je woont op het platteland of in de stad, in een villa of een appartement, … ? Maakt niet uit, want net zoals de mens aardt een dier in verschillende ruimtes. Ga wel na bij het asiel of jouw beschikbare ruimte bij je nieuwe vriend past.

Hoe verandert mijn leven?

Net zoals de komst van een kind zet de komst van een dier je leven een beetje op zijn kop. Je zal bepaalde gewoontes moeten loslaten … en nieuwe gewoontes omarmen. Onverwachte geurtjes, haar in alle hoeken en vlekken op het tapijt? Da’s loslaten!

Wat met de vakanties?

Je vraagt je inderdaad beter op voorhand af wat je tijdens de vakanties met je nieuwe vriend zal doen. Een hond kan vaak mee op schok, maar voor andere dieren ligt dat moeilijker. Wie zal hen verzorgen als jij weg bent? Denk nu al na over een opvangplan!

Wat met andere dieren?

Je hebt al een hond of kat in huis en wil een ander dier adopteren? Geen probleem, tenzij je met een echte eenzaat zit. Let er wel op dat je de dieren rustig en voorzichtig met elkaar laat kennismaken. Zeker bij een territoriale kat!

En wat met allergieën?

Ga op voorhand na of jij en je gezinsleden geen last hebben van allergieën, want eens je die nieuwe vriend hebt omarmd is het erg moeilijk om er weer afscheid van te nemen. Geen idee? Ga even te rade bij je dokter of pediater.

Iedereen heeft er zin in?

Check bij alle gezinsleden of ze de komst van die nieuwe vriend zien zitten, en ga pas daarna over tot actie. Je wil samen voor je fluffy friend zorgen? Top, maar geef je kind enkel taken die ze écht (gedurende enkele jaren!) kunnen en willen vervullen.

Een volwassen dier adopteren? Een goed idee, want je nieuwe huisdier is al zindelijk, opgevoed, gesocialiseerd … en één brok liefde die een tweede kans met al zijn pootjes zal omarmen.

Samen voor ‘’Companion Animal for Life’’ !

Almo Nature en Tom&Co zetten zich samen in voor “Companion Animal For Life”: een Europees project gelanceerd door het Italiaanse Fondazione Capellino. Het initiatief ondersteunt de adoptie van minder fortuinlijke katten en honden, die (nog) geen nieuwe familie hebben.

Concreet? Je ontvangt gratis één maand dierenvoeding van Almo Nature als jij je nieuwe vriend adopteert uit een asiel.

Tom & Co steunt een honderdtal opvangcentra in België en Frankrijk, en organiseert elk jaar ''EETKOMMEN VAN HET HART'' om hen financieel te helpen.

Adopteren uit het asiel: 7 redenen om een held te worden

Vreedzaam samenleven als kat en hond?

Getuigenis “Ik adopteerde tijdens de lockdown”

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

image