Onze missie? Weg met de teken!

Yay, het is weer de tijd van het jaar waarin we lekker lang kunnen wandelen en heerlijk in de tuin kunnen spelen … maar helaas ook het moment waarop teken zowel jou als je lieve viervoeters komen lastigvallen. Toch is het mogelijk om de lente door te komen zonder teken! Je moet ze alleen herkennen, uitroeien en voorkomen. Zo pak je dat aan ...

Eenvoudig shoppen?

Wie is dat kleine beestje eigenlijk die ons vanaf de terugkeer van het mooie weer lastig valt tijdens wandelingen in het bos of tussen de velden of bij spelletjes in de tuin? Een teek is een mijt van ongeveer 8 millimeter groot, die zich schuilhoudt op grassprieten, terwijl hij op zoek gaat naar een ‘gastheer’ die hij kan parasiteren. Hij voedt zich dan met het bloed van die gastheer. Hij valt zowel honden, katten, knaagdieren … als mensen aan!

Vooral de beet van een teek is gevaarlijk, want daarmee kan hij ziekteverwekkers overbrengen naar het bloed van de gastheer en zo de beruchte ziekte van Lyme (overdraagbaar naar mensen) of babesiose (tekenkoorts) veroorzaken. Dat is dan ook precies waarom we teken opsporen, uitroeien en nieuwe aanvallen trachten te voorkomen.

Ideeën om teken uit te roeien

TICK TWISTER

6,99 €

100G PARASI-NET VOOR HOND EN KAT

18,69 €

200ML VERMICON SHAMPOO HOND

11,79 €

Ken je vijand: teken kunnen met hun beet vervelende ziektes overbrengen!

De klopjacht: teken spotten

Om teken te vinden bij je kat, hond of knaagdier, ga je met je vingers over het hele lichaam van je dier, waarbij je extra focust op de stukken zonder vacht: teken zitten graag op de buik, binnenkant van de dijen, oren … Herhaal dit ritueel na elke wandeling in een risicogebied. Niets te vinden? Dan gaan we over tot preventie. Tref je toch parasieten aan? Dan reageer je best meteen!

Vijand gespot? Verwijder ‘m goed!

Het is absoluut noodzakelijk om een tekentang te gebruiken: die is speciaal gemaakt om de volledige teek te verwijderen en ‘los te schroeven’. Deze tang, in de vorm van een haakje, is erg makkelijk om te gebruiken. Gebruik zeker geen pincet dat bedoeld is om te epileren of ether!

Uitroeien in 3 stappen

  1. Check en behandel alle dieren in je huis, zonder uitzondering.
  2. Ga over tot een grote schoonmaak van de volledige omgeving om alle eitjes en larven te verwijderen, want die kunnen zich in de kleinste plooien van de kussens, plaids, tapijten en gordijnen bevinden. Of zelfs in de spleten tussen je vloerplanken!
  3. Ga over tot preventie en voorkom zo dat je deze ‘kwaal’ opnieuw moet genezen: geef je lieve haarbal elke maand een antiparasitaire dosis en vervang op tijd z’n halsband.

Dog Wash, de antiparasitaire finishing touch

Heb je geen zin om je hond bij je thuis te wassen? Sommige filialen van Tom&Co zijn uitgerust met een self-service wasstation: Dog Wash. Je vindt er alles voor een ontspannend en vlot bad, en indien nodig de optie om een antiparasitair product te gebruiken!

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

image