Help, mijn hond trekt!

In een ideale wereld zouden we graag super relaxt met Max op een wandeling vertrekken en een geweldige ervaring hebben. Onze hond luistert perfect, blijft braaf naast ons, wacht netjes op het vertrek en volgt ons dan, op ons ritme, zonder tegen te wringen … Maar nee, zo loopt het niet. Trekt Max aan de leiband en verandert de wandeling zo al snel in een discussie? Waarom, wat doe je eraan en welk materiaal heb je nodig?

Eenvoudig shoppen?

Eenvoudig shoppen?

Help, mijn hond trekt!

In een ideale wereld zouden we graag super relaxt met Max op een wandeling vertrekken en een geweldige ervaring hebben. Onze hond luistert perfect, blijft braaf naast ons, wacht netjes op het vertrek en volgt ons dan, op ons ritme, zonder tegen te wringen … Maar nee, zo loopt het niet. Trekt Max aan de leiband en verandert de wandeling zo al snel in een discussie? Waarom, wat doe je eraan en welk materiaal heb je nodig?

Een hond wandelt van nature sneller dan een mens en moet dus leren om op ons ritme te wandelen. Je moet hem aanleren dat hij in contact wil blijven met mensen, zonder dat hij het nodig vindt om aan z’n lijn te trekken. In theorie zou je hond netjes naast je moeten kunnen wandelen, alsof er zelfs geen leiband is. De mens moet de leider van de hond worden. Een leider waar hij naar wil luisteren, die hij wil volgen … Kortom: jij moet zijn bondgenoot en partner in crime zijn tijdens de wandeling.

Ideeën voor tijdens je wandeling

LEIBAND OILED LEATHER BRUIN 18MMX200CM

54,99 €

HARNAS 3 IN 1 ZWART S

32,99 €

TC SNACK EMMER TRAINER MIX 500GR

3,49 €

Supertriest: een hond die aan de leiband trekt tijdens een wandeling, wordt vaak naar een asiel gebracht. :’(

Waarom trekt mijn hond en wat doe ik eraan?

Max is TE blij

Max heeft ongeduldig binnen gezeten in afwachting van onze thuiskomst. Wanneer wij terugkeren van onze werkdag dan zit onze dag er zo goed als op … maar die van hem begint pas. Yay! En dat enthousiasme laat hij maar al te graag zien: of hij nu aan de leiband hangt of zelfs een omvattend harnas … Max trekt erop los.

ADVIES?

  • Speel 5 à 10 minuten met je hond voor je gaat wandelen: gooi met een balletje in de tuin, laat ‘m trekken aan een touw met een knoop … Zo kanaliseer je z’n energie en geef je hem de kans om wat stoom af te laten.
  • Laat speeltjes voor hem achter wanneer je wat langer weg bent, zodat hij ook dan z’n energie kwijt kan: gevulde kongs, spelletjes of snacks om op te kauwen en te bijten ...

Hij gaat niet genoeg buiten

Max gaat niet vaak op wandel. Dus zodra hij het huis verlaat, verliest hij zich van nature in enthousiasme en nieuwsgierigheid … Zijn geurzin is het sterkst ontwikkeld, en dus wil hij overal aan ruiken waar hij langs wandelt om de omgeving en alles wat hem interesseert te ontdekken: geuren op elke lantaarnpaal, gebouw, grassprietjes, andere vriendelijke honden …

ADVIES?

Ga wat meer wandelen, zodat jullie uitjes ritme geven aan je dagen: 2 of 3 wandelingen van 20 tot 25 minuten zijn beter dan een enkele wandeling van 1,5 uur. Dat gaat de spanning wat wegnemen van de enige wandeling van de dag.

Pootjescheck

Over het algemeen trekt Max niet bijzonder hard, maar vandaag … Gaat het wel goed met zijn poten? Kijk eens naar de ondergrond: grind, scherpe stenen, strooizout, een bevroren ondergrond of heet beton kunnen oncomfortabel zijn aan zijn poten of ze zelfs verwonden. Het resultaat? Hij probeert de gebruikelijke route van zijn wandeling zo snel mogelijk af te leggen en trekt dus aan de leiband.

ADVIES?

Bescherm de kussentjes van Max voor de wandeling met een goed product wanneer de omstandigheden niet ideaal zijn: een plantaardige balsem, schoentjes ...

Max is bang

Een plastic zak die lawaai maakt of een andere hond die passeert en hop! Max wil wegvluchten en trekt dus aan zijn leiband. Een hond die niet genoeg gesocialiseerd is, kan een angst ontwikkelen voor zijn omgeving. Voor je hem kan leren om niet meer te trekken, moet je hem eerst wat minder bang maken.

DE JUISTE OPLOSSING?

Plan een sessie met een specialist, hondencoach, gedragsspecialist of een dierenarts gespecialiseerd in gedrag … om je hond te laten ontstressen.

Hij heeft - jawel - geleerd om te trekken

Een hond doet eigenlijk nooit zomaar iets en zeker niet met opzet om ons te irriteren. Hij zal altijd op een bepaalde manier handelen om een bepaald resultaat te krijgen of net om iets te vermijden. Een voorbeeld: Max ziet vrienden. Zijn doel: naar hen toe gaan. Hij begint te trekken. Zo trekt hij me uit evenwicht en ik doe een paar stappen naar voren, waardoor hij dichter bij zijn doel komt. Zonder het te willen, heb ik hem dus een soort beloning gegeven, waardoor hij het gedrag zal verderzetten.

DE JUISTE OPLOSSING?

Leer Max opnieuw aan om dicht bij jou te (willen) blijven, zonder te trekken. Dat is wel iets dat je hem alleen met veel geduld en regelmaat kan aanleren, of door een beroep te doen op een specialist.

Het juiste materiaal

Een goede ‘opleiding’ begint ook met het juiste materiaal. 3 slimme opties:

  • Een ‘traction control’-harnas, voorzien van een gesp op de borst, is comfortabeler voor de hond. Wanneer hij dan trekt, wordt hij aan de voorkant tegengehouden en verliest hij zijn evenwicht. Op die manier kan de hond niet al zijn kracht gebruiken en ons niet uit evenwicht trekken.
  • Een hybride harnas heeft een ‘traction control’-gesp op de borst en een gesp op de rug zoals klassieke harnassen. Het is geschikt voor een hond die beide stijlen van wandelen zonder trekken heeft aangeleerd. De lus onderaan is voor een wandeling waarbij Max netjes naast jou loopt, de lus bovenaan voor een meer relaxte wandeling, waarbij de hond zijn reukzin volop kan gebruiken, zonder te moeten trekken.
  • Een trainingsleiband is ideaal om je hond te leren om niet te trekken, want je kan ze goed kort houden (max. 1-2m).

Het juiste materiaal

Een goede ‘opleiding’ begint ook met het juiste materiaal. 3 slimme opties:

  • Een ‘traction control’-harnas, voorzien van een gesp op de borst, is comfortabeler voor de hond. Wanneer hij dan trekt, wordt hij aan de voorkant tegengehouden en behoudt hij zijn natuurlijke balans. Op die manier kan de hond niet al zijn kracht gebruiken en ons niet uit evenwicht trekken.
  • Een hybride harnas heeft een ‘traction control’-gesp op de borst en een gesp op de rug zoals klassieke harnassen. Het is geschikt voor een hond die beide stijlen van wandelen zonder trekken heeft aangeleerd. De lus onderaan is voor een korte wandeling, de lus bovenaan voor een meer relaxte wandeling, waarbij de hond zijn reukzin volop kan gebruiken, zonder te moeten trekken.
  • Een trainingsleiband is ideaal om je hond te leren om niet te trekken, want je kan ze goed kort houden (max. 1-2m).

Waarom niet roepen?

De verkeerde oplossing: hij trekt, ik word boos, ik trek terug om hem te corrigeren … Wanneer Max trekt, is hem corrigeren niet de juiste oplossing, want dat werkt net contraproductief. Waarom?

Je riskeert een emotioneel probleem te veroorzaken en ander ongewenst gedrag op gang te brengen.

Je leert de hond geen juist gedrag als alternatief.

Je dwingt je hond in de tegenaanval, wat het probleem nog groter kan maken.

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

image