Een veilige ‘home sweet home’ voor nieuwsgierige katten

Oké, Filou mag dan wel zeven levens hebben, maar dat leven dat ze bij ons doorbrengt, willen we toch liefst zo lang mogelijk laten duren. Maak dus handig gebruik van die extra tijd die je nu binnen doorbrengt om alle mogelijke gevaren in huis aan te pakken. Want er zijn er een aantal die iedereen zal kennen, maar ook een paar minder voor de hand liggende gevaren. Een klein overzicht ...

Ideeën voor een 100% veilige ‘home sweet home’

raambescherming

€ 7,99

kattengras

€ 3,05

2 SPRING CAT

€ 4,99

Auw, ik zit vast!

Een kiepraam is voor je kat een grote uitnodiging richting de absolute vrijheid. Helaas kan Filou al eens vast komen te zitten wanneer ze op die manier het huis binnenkomt of verlaat. Van nature zal ze zich proberen vrij te worstelen, maar dan wordt het alleen maar erger en kan ze zich verwonden. Maar hoe verlucht je dan je huis indien je alleen dit soort ramen hebt? Installeer beschermende hulpstukken die speciaal ontworpen zijn om ongelukjes te voorkomen!

Oeps, dat is hoog!

Filou komt altijd op haar pootjes terecht. Of ja … toch vaak. Eigenlijk helemaal niet altijd en zeker niet wanneer ze van te hoog valt. Is het balkon de favoriete loungeplek van je kat? Denk er dan over na om het te beveiligen met een net. Let erop dat de mazen klein genoeg zijn als je nog een kitten in huis hebt.

Warm, wárm, heeeeeet!

Filou ruikt werkelijk alles! En wanneer er zo’n verleidelijke geur uit de keuken komt, dan wilt ze natuurlijk wel eens zien wat er ‘daarboven’ staat te pruttelen. Zodra jij je rug gedraaid hebt, uiteraard. Probeer dus zeker geen kookplaten of vuur aan te laten staan zonder toezicht. En laat de handgrepen van je kookpotten zeker niet uitsteken.

Tip? Houd je werkblad goed proper, om extra verleidingen te vermijden.

Nieuwsgierig aagje

Een huis … dat barst nu eenmaal van de verleidingen voor die onvermoeibare en nieuwsgierige kat. Check dus zeker altijd of de trommel van de wasmachine en de droger voor je ze aanzet. En doe het deksel van het toilet naar beneden, want ook dat kan een uitnodiging zijn voor een kleine curieuzeneus. Laat ook nooit het strijkijzer onbemand achter, want die plank is natuurlijk de perfecte uitkijkpost, met gevaarlijke extra!

Verboden speelgoed

Niets leuker dan die kleine Filou achter een bolletje wol laten aanrennen, toch? Jawel, maar dan wel alleen als je er zelf bij bent. Wanneer we weg zijn kunnen tal van kleine objecten plots een groot gevaar vormen. Elastiekjes kunnen bijvoorbeeld voor verstoppingen in hun spijsvertering zorgen. Met draadjes, touwtjes en bollen wol kan Filou haar pootjes vastbinden of zichzelf wurgen. En alle kleine dingen zoals paperclips, kauwgom of bolletjes aluminiumfolie kunnen ingeslikt worden.

De belangrijkste regel: zorg ervoor dat al het speelgoed dat je achterlaat voor een kat minstens zo groot is als een walnoot, of geef liefst van al speelgoed dat voor je kleine rakker ontworpen is.

Pas op voor giftige planten!

Katten moeten gras kunnen eten voor hun spijsvertering. Als een kat geen gras ter beschikking heeft, dan heeft ze de neiging om terug te vallen op je kamerplanten. Maar daar schuilt gevaar! Sommige planten, zoals papyrus, kunnen scherp zijn. Anderen zijn dan weer giftig: dieffenbachia, aronskelk, aloë vera, philodendron, chlorophytum, amaryllis, caladium, euphorbia, ficus …

Gemiddeld 16u siësta per dag? Dan blijven er nog 8u aan mogelijke ‘ongelukjes’ over … oeps!''

Aandacht: gulzigaard!

Filou is een fijnproever … die graag net zo eet als jij. Maar er gaat natuurlijk niets boven voeding die speciaal ontwikkeld werd om te beantwoorden aan haar noden en aandachtspunten. Een aantal van onze voedingsmiddelen zijn zelfs giftig voor katten:

  • Chocolade, en zeker de pure variant en cacaopoeder, kan zware epilepsieaanvallen veroorzaken en dodelijk zijn.
  • Alle snoepjes worden afgeraden.
  • Druiven en rood fruit kunnen de nieren beschadigen.
  • Macadamianoten kunnen ernstige slaapzucht veroorzaken en je kat laten braken.
  • Wanneer je kat regelmatig uien, look of prei eet, dan kan dat bloedarmoede, diarree en darmklachten veroorzaken.

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

image