Dit is hét moment om eekhoorns in je tuin te verwelkomen

Met z’n prachtige pluimstaart en acrobatische trucs, is een eekhoorn een waar genot om naar te kijken. Denk jij nog dat hij zich in de herfst voorbereidt op z’n winterslaap? Fout! Eekhoorns overwinteren niet, ze zijn alleen minder actief in de winter om niet al te veel energie te verspelen. En wanneer het gedurende een langere periode koud blijft, dan blijven ze soms wel meerdere dagen in hun nest. Ze doen dus geen winterslaap, maar houden zich wel schuil. Maar jij kan hen dus wel helpen om alvast een vetreserve aan te leggen voor de winter en hen te trakteren op nootjes en veilige nestjes in je tuin. We delen graag enkele tips van Natuurpunt.

Eenvoudig shoppen?

Eenvoudig shoppen?

Dit is hét moment om eekhoorns in je tuin te verwelkomen

Met z’n prachtige pluimstaart en acrobatische trucs, is een eekhoorn een waar genot om naar te kijken. Denk jij nog dat hij zich in de herfst voorbereidt op z’n winterslaap? Fout! Eekhoorns overwinteren niet, ze zijn alleen minder actief in de winter om niet al te veel energie te verspelen. En wanneer het gedurende een langere periode koud blijft, dan blijven ze soms wel meerdere dagen in hun nest. Ze doen dus geen winterslaap, maar houden zich wel schuil. Maar jij kan hen dus wel helpen om alvast een vetreserve aan te leggen voor de winter en hen trakteren op nootjes en veilige nestjes in je tuin. Enkele tips van Natuurpunt.

5 tips om eekhoorns in je tuin te verwelkomen

Voorzie bomen … en ‘bruggen’

Een gelukkige eekhoorn is er eentje die van boom naar boom kan springen. Onze tuin is dus extra uitnodigend wanneer er grote bomen staan, zowel in de tuin, als er omheen. Liefst van al ook nog bomen die ze meteen als ‘buffet’ kunnen gebruiken: beuk, hazelaar, notenboom, kastanje of inheemse eik.

Bonus: als de bomen wat ver van elkaar staan - of van de bomen van de buren - dan kan je er koorden tussen spannen om zo bruggen te bouwen voor eekhoorns!

Bied onderdak aan

De eekhoorn maakt een bolvormig nest van ongeveer 30 cm doorsnede, hoog in de bomen of in een holte. De buitenkant maakt hij van twijgjes en bladeren, de zachte binnenkant van schors, mos en gras. Maar je kan ook zelf een nestkastje ophangen, aangepast aan de noden van de eekhoorns. Het volstaat om in het kastje een zacht ‘bedje’ te maken.

Goed om te weten: wees niet bang als je ‘hotel’ tijdelijk leeg staat. Eekhoorns hebben altijd meerdere nesten tegelijkertijd in gebruik.

Bereid het ‘restaurant’ voor

Tijdens de herfst eet een eekhoorn meer om zichzelf te voorzien van een stevig vetlaagje, zodat hij zichzelf warm kan houden tijdens de wintermaanden. Wanneer het echt koud is, verlaat hij zijn nest alleen ‘s ochtends om eten te zoeken. Het is dan ook een goed idee om feeders te installeren die aangepast zijn aan eekhoorns: feeders met een deksel dat alleen deze kleine stuntmannen open weten te krijgen.

Tip: plaats de feeders voor eekhoorns ver weg van die voor de vogels. Ieder z’n restaurant!

Open de bar

Geen maaltijd zonder drankje, toch? Net zoals vogels hebben ook eekhoorns altijd drinkbaar water nodig, zeker wanneer het buiten erg koud is. Plaats dus een bakje met water aan de voet van ‘zijn’ boom, of - nog beter - ergens hogerop. En vervang het water iedere dag.

Laat je tuin ‘leven’

Eekhoorns maken deel uit van de ‘wilde fauna’. En wild … trekt ander wild aan. Een niet al te strak onderhouden tuin met ruimte voor bloemen, hoog gras, veel stapels takken … zal insecten aantrekken, waar de eekhoorns ook in de zomer van kunnen smullen.

In de winter zijn hun nestjes zo goed geïsoleerd dat de binnentemperatuur zo’n 15°C à 20°C hoger kan liggen dan buiten!

Winterliefjes?

Eekhoorns planten zich voor in de periode van december tot augustus. Er zijn 2 pieken in hun reproductie: in januari en in mei-juni. Tijdens het paarseizoen worden de vrouwtjes achterna gezeten door een of meerdere mannetjes en zie je hen vaak rondjes draaien rond boomstammen. Een waar spektakel! Na een zwangerschap van 36 tot 42 dagen worden er 2 tot 6 kleintjes geboren. Voor de eekhoorns die in december paren is dat dus pal in de winter! Ze blijven dan gedurende 3 maanden in hun nest.

Gedurende het jaar op hun menu

  • In de herfst en winter voeden eekhoorns zich vooral met boomzaden: beukennootjes, kastanjes, hazelnoten, walnoten … en eikels. Ook al kunnen ze de tannines daarin niet goed verteren.
  • In de lente is het menu erg gevarieerd: bessen, bloemen, knoppen, fruit, slakken, vogeleieren, dennenappels, zaden en insecten.
  • Vanaf juli neemt het aandeel zaden in hun dieet weer toe.
De Latijnse naam van de eekhoorn is ‘scurius’, dat op zijn beurt afkomstig is uit het Grieks: ‘skia’ voor schaduw, ‘oura’ voor staart … de eekhoorn is dan ook een dier dat in de schaduw van z’n eigen staart staat.

S.O.S. eekhoorn in nood!

Kan je een eekhoorn aanraken? Dat is niet normaal: wanneer een eekhoorn zich zomaar laat aanraken dan is er iets mis en heeft hij dus hulp nodig. Neem hem mee naar een gespecialiseerd centrum voor wilde dieren (zie hieronder).

  • Leg de eekhoorn in een donkere doos, met een handdoek.
  • Geef hem geen eten of drinken!
  • Als het nog een kleine eekhoorn is, of hij het erg koud heeft, dan kan je hem verwarmen met een lauwwarme waterkruik.

Wie kan je contacteren?

  • Wanneer de eekhoorn er erg aan toe is, dan kan je altijd 112 bellen: bij de brandweer heeft men een lijst van dierenartsen die meteen te hulp kunnen schieten om wilde dieren te helpen.

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Een egel in de tuin? Een vriendje om te koesteren.

Hoe lok je insecten naar je tuin?

Een eend, oftewel een onvermoeibare tuinman?

Water en de rest komt later, ook voor de vogels in je tuin?

image