Last van roos: wat nu?

Het jeukt, het kriebelt, je ziet witte vlekjes op z’n vacht, in de zetel en in z’n mand? Jawel, ook Max en Filou kunnen last krijgen van roos, net zoals wij. In de lente kan het te wijten zijn aan de rui, maar er zijn ook nog andere oorzaken. Waar het vandaan komt en hoe je het oplost? Wij doen je alles uit de doeken.

Roos onder de loep

Wat is roos nu eigenlijk? Het is een klein deeltje dode huid dat loskomt. Het is volledig normaal dat de huid zichzelf vernieuwt en je dus huidschilfers verliest … Maar soms versnelt dat ritme zich en zie je roos in de vacht van je kleine loebas. De schilfertjes kunnen droog of vettig zijn. Maar wat kan je er aan doen? Je moet zowel de oorzaak als de symptomen behandelen.

Iets om jeuk te verlichten en om roos te voorkomen?

200 ML SHAMPoo JEUKSTILLEND

BEAPHAR

10,95 €

3 KG APPetite ADULT TURKEY

APPÉTITE

19,99 €

430 ML BEAPHAR ZALMOLIE

BEAPHAR

9,75 €

Oorzaken en tips

Parasieten

Als Max of Filou al een tijdje last hebben van vlooien, dan kan de huid geïrriteerd raken en zo roos veroorzaken. Maar sommige ‘schilfers’ die je ziet, zijn eigenlijk de parasieten zelf. Het zijn kleine mijten (Cheyletiales) die zich verbergen in de vacht, vooral ter hoogte van de rug. Men spreekt dan ook wel van ‘reizende roos’, omdat je ze met een vergrootglas kan zien bewegen.

Wat doe je eraan?

 • Verwijder de parasieten met het juiste product: in dit artikel vind je onze tips.
 • Verwijder stof en schilfers uit hun mand of slaapplekje. Want dat zijn echte trekpleisters voor parasieten die extra veel jeuk kunnen veroorzaken.
 • Wanneer de antiparasitaire behandeling afgerond is, gebruik je een jeukwerende shampoo die de vacht opnieuw hydrateert en z’n structuur teruggeeft.

Wormen

Ook darmparasieten kunnen een desastreus effect hebben op de gezondheid van de vacht en de huid. Roos kan dus een alarmsignaal zijn dat wijst op de aanwezigheid van wormen.

Wat doe je eraan?

 • Gebruik preventief een darmreiniger.
 • Ontworm Filou en Max goed en herhaal het meerdere keren per jaar.

Seizoensrui

In de lente en de herfst verliezen honden en katten hun oude vacht. De klimaatverandering veroorzaakt nu ook verstoringen van de talgklieren. Wanneer je bijv. een houtkachel gebruikt, dan kan het te droog worden in de omgeving, wat tot een overproductie van talg kan leiden, dat dan weer op zijn beurt irritaties of ontstekingen van de huid kan veroorzaken. Dat gaat jeuken en zorgt voor roos.

Wat doe je eraan?

 • Borstel je lieve schat elke dag.
 • Als hij een ondervacht heeft, verwijder dan de dode haren in de ondervacht met een furminator.
 • Geef voedingssupplementen zoals zalmolie.

Allergieën

Ook allergieën kunnen de huid irriteren. Katten en honden kunnen ook last krijgen van contactallergieën: voor pollen, huisstofmijt, … Of voedingsallergieën: voor bepaalde proteïnen, gluten …

Wat doe je eraan?

 • Verwijder grondig het stof en de schilfers indien je dier last heeft van een contactallergie.
 • Als het om een voedingsallergie gaat, geef hem dan hypoallergene voeding.

Voedseltekorten

Honden en katten hebben een uitgebalanceerde voeding nodig, aangepast aan hun leeftijd, ras en specifieke noden … Jeuk en roos kunnen een symptoom zijn van een tekort aan bepaalde mineralen, vitaminen en essentiële vetzuren.

Wat doe je eraan?

 • Schotel je dier kwaliteitsvoeding voor: premium of superpremium.
 • Kies voeding die aangepast is aan zijn specifieke noden of specifiek voor de gezondheid van z’n vacht.
image

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

image