Rarara: wie pikt er een graantje mee in je tuin?

Tel vogels met Natuurpunt!

Joepie, op 30 en 31 januari kan je Natuurpunt zoals elk jaar helpen door de vogels in je tuin te tellen. Op basis van jouw telling kan het gedrag van vogels in de tuin beter begrepen worden. De winter is ook het ideale moment om je vliegende vrienden een extra graantje te laten meepikken, zodat ze rond en gezond de koude dagen doorkomen. Volg de tips van onze expert!

Eenvoudig shoppen?

Tips om vogels in je tuin te voeren

EDITH ZAADMIX VOOR VOGEL INSECTEN 900 G

€ 4,99

EDITH MEZENBOL VOOR VOGEL PINDA 6X90 G

€ 2,19

EDITH HANGEND VOEDERHUIS VOOR VOGEL 25X26X20 CM

€ 16,99

haal je verrekijker boven

op 30 en 31 januari!

Een geweldig burgerproject

Al sinds 2004 nodigt Natuurpunt ons elke winter uit om de vogels die onze tuin bezoeken te tellen. Alle gegevens die tijdens het vogeltelweekend worden verzameld helpen ornithologen om de vogels in onze regio's beter te begrijpen. Meer nog: het is voor hen onmogelijk om zonder onze hulp zoveel vogels te tellen op één weekend.

Waarom in de winter?

Hoe kaler de natuur, hoe beter we vogels zien. Verder komen ze in de winter vaker piepen op zoek naar extra voedsel. Tot slot is het observeren en identificeren van vogels een leuke activiteit voor het hele gezin tijdens deze donkere dagen.

Hoe vogels tellen?

Het is eigenlijk heel eenvoudig: observeer gewoon de bezoekers van je tuin of balkon. Geef je telling vervolgens in op www.vogelweekend.be. Alles wordt er goed uitgelegd. Je vindt er zelfs een poster om de vogels te herkennen! Hoe cool is dat?!

Vogels tellen?

Vogels tellen in je tuin is hét moment om met het hele gezin meer te leren over vogels en deel te nemen aan het grootste tuivogelonderzoek in Vlaanderen.

deelnemers

vogels gespot

vogels van 8 soorten per tuin

Deze cijfers van 2020 waren een groot succes! Maar … doen we het dit jaar samen nog beter? Let’s go for it!

Het gebrek aan voedsel kan vogels nog kwetsbaarder maken tijdens koude winterdagen. Wist je dat een vogel op één koude nacht tot 10% van zijn gewicht kan verliezen?

5 tips om vogels in de winter te voeren

Continuïteit

Als je in de winter eten geeft, blijf je dat best doen tot de dagen weer warmer worden. Vogels wennen aan de aanwezigheid van voedsel en volgen een bepaalde route: als ze er plotseling geen eten meer vinden, kan dat hun gewoontes verstoren.

Kwaliteit en afwisseling

Geef de voorkeur aan kwaliteitsvoedsel. Wissel verschillende soorten zaden af en verdeel ze over verschillende plaatsen: zowel op de grond als in de hoogte. Niet alle vogels eten op dezelfde plek en op die manier kan je meer gevarieerde vogelsoorten aantrekken. Hang vetbollen enkel als het echt koud buiten is.

Water, water, water

Van de kou krijg je dorst, dus vergeet niet om je gevleugelde vrienden ook water voor te schotelen. Zeker als het vriest!

Tip: gebruik een soepbord, dat is niet te diep voor de vogels. Ververs het elke dag.

Gevaar voor botsing

Je hebt een balkon? Plaats je voedertafel op ruime afstand van ramen om botsingen met het glas te voorkomen.

Opgepast voor je kat!

Plaats voedsel buiten het bereik van je kat. Zet je voedertafel in de hoogte, hang vetballen aan bomen en verstop voedsel op de grond weg van struiken, want dat zijn courante schuilplaatsen van katachtigen ...

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Maak je gevleugelde vrienden klaar voor de winter!

Zijn vogels welkom op je balkon of in je tuin?

image