MOOI VERHAAL

''Het was liefde op het eerste gezicht''

Alicia Motmans uit Hoeselt is het trotse baasje van Ash: een vrouwelijke Duitse herder van 2,5 jaar uit een spontaan nestje van twee. “Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt Alicia. “Ash sprong meteen op mijn schoot, dus ik hoefde niet eens te kiezen voor welk hondje ik zou gaan. Maar al snel kwamen er donkere wolken aan de heldere hemel …

Het verhaal van Alicia, 22 jaar, en Ash, haar Duitse herder van 2,5 jaar

Eenvoudig shoppen?

Het verhaal van Alicia

Alicia Motmans uit Hoeselt is het trotse baasje van Ash: een vrouwelijke Duitse herder van 2,5 jaar uit een spontaan nestje van twee. “Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt Alicia. “Ash sprong meteen op mijn schoot, dus ik hoefde niet eens te kiezen voor welk hondje ik zou gaan. Maar al snel kwamen er donkere wolken aan de heldere hemel …

Donkere wolken, blauwe hemel

Na twee weken begon Ash vaak ‘s avonds en ‘s nachts over te geven. In eerste instantie dacht Alicia dat Ash een allergie had. Maar de problemen bleven aanhouden. Alicia besloot dan maar om naar de dierenarts te gaan. Geen enkele dierenarts bleek de oorzaak van het probleem te kunnen achterhalen ... Na meer dan 20 dierenartsen kwam Alicia per toeval uit bij een dierenarts van wacht die besloot om röntgenfoto's te nemen. Het was uiteindelijk de assistent van de arts die opmerkte dat Ash wel eens aan megaoesofagus zou kunnen lijden.

Het verdict: megaoesofagus

Verslikken is het grootste probleem bij megaoesofagus of een slokdarmverlamming, want dat kan leiden tot een dodelijke longontsteking. Je moet er dus alles aan doen om ervoor te zorgen dat je hond zich niet verslikt. Het verdict megaoesofagus kwam hard aan. Maar toen ik eindelijk wist wat er was, wilde ik er des te meer voor gaan”, zegt Alicia. “Niet alleen voor Ash, maar ook om één van de vele dokters te bewijzen dat de situatie van Ash niet zo uitzichtloos is als hij beweerde. Hij zei dat Ash onmogelijk 9 jaar zal worden. Wel: als het zover is, stuur ik hem met plezier een verjaardagskaartje (lacht).

Aan tafel om 5 uur ‘s ochtends

Alicia geeft Ash twee keer per dag eten op vaste tijdstippen: om 5 uur ‘s ochtends en om 5 uur ‘s avonds. En ja, die 5 uur ‘s ochtends komt vaak hard aan, maar de liefde voor Ash maakt alles makkelijker. Om Ash te voeden, zet Alicia haar in een speciale Bailey hondenstoel, waardoor ze goed recht zit en beter kan slikken. Vervolgens rolt Alicia hapklare balletjes van Edgar & Cooper hondenvoer. Enkel zo is ze zeker dat Ash goed zal eten … én het eten goed zal verteren.

Opgepast voor enthousiaste buren De vaste eetroutine van 2 x 25 minuten zorgt ervoor dat Ash en Alicia zich goed voelen … en hun band sterker is dan ooit. Al is het voortdurend oppassen geblazen. Een tijdje geleden was Ash weer ziek. Wat bleek? Een enthousiaste buur trakteerde Ash bij het voorbijlopen vaak op een extraatje. Maar Ash op onregelmatige tijdstippen op een “gewone” manier voeren kan nefast zijn voor haar gezondheid.

Daarom heeft Alicia een bordje in de voortuin gezet, dat voorbijgangers waarschuwt. Ook met de hondenschool is Alicia vroeger dan gedacht moeten stoppen. Honden worden er vaak beloond met een snoepje, wat een absolute no-go is voor Ash. En sneeuw? Da’s ook een uitdaging! “Ash hapt vrolijk in de sneeuw als we een winterwandeling maken, maar ook daar kunnen problemen van komen. Ik moet dus vaak alert zijn (lacht)!”

Een celebrity dog op Instagram Intussen heeft Ash The German Shepherd meer dan 53.000 volgers op Instagram! Hoe dat komt? Alicia: “Nog voor Ash er was, was ik van plan om mijn avonturen met mijn nieuwe Duitse herder te delen via Instagram. En van het een kwam het ander. Ik ben wel altijd heel consequent geweest, door elke dag een leuke foto te posten.” En leuk zijn de foto’s van Ash en Alicia zeker. Neem zelf maar eens een kijkje en ontdek het reilen en zeilen van dit hartverwarmende duo!

Volg het mooie verhaal van Ash op Instagram!

Een dokter zei dat Ash onmogelijk 9 jaar zal worden. Wel: als het zover is, stuur ik hem met plezier een verjaardagskaartje (lacht).

Megaoesofagus, de ziekte van Ash

Bij megaoesofagus of slokdarmverlamming heeft je hond een verlamde slokdarm (oesfagus) die extra groot en wijd is (mega). Hierdoor blijft alles wat je hond doorslikt liggen in de slokdarm. Als je hond beweegt, kan de inhoud van de slokdarm “terugklotsen” naar de keel en vervolgens verder naar buiten. Het ziet er anders uit dan braken of overgeven. Honden met een verlamde slokdarm moeten rechtop zitten als ze eten of drinken. Als je hond rechtop zit, zorgt de zwaartekracht er namelijk voor dat de inhoud van de slokdarm naar de maag loopt.

Gelukkig worden Alicia en Ash erg goed geholpen door de dierenkliniek van Universiteit Gent. “Ze hebben Ash ondermeer een dagelijkse dosis van 60 gram viagra voorgeschreven (lacht). Hierdoor gaat de ingang van haar maag wat meer openstaan, wat haar vertering ten goede komt.

Verslikken is het grootste probleem bij een slokdarmverlamming, want dat kan leiden tot een dodelijke longontsteking.

Tip van Alicia

Neem écht tijd voor je hond

“De band met Ash is zo goed, omdat ik écht tijd voor haar neem. Als we gaan wandelen, neem ik vaak een foto maar ik zorg ervoor dat dat maximaal 5 minuten tijd in beslag neemt. Ik laat Ash ook vaak “leiden” tijdens de wandeling, zodat we samen nieuwe routes en plekken ontdekken.”

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

"Ik adopteerde tijdens de lockdown"

image