Geef water, ook tijdens de winter!

Dieren hebben het hele jaar nood aan water … Net zoals wij! Zeker buitendieren, want in de koude verbruiken ze extra veel energie. En onze huisdieren? Wel, zij moeten veel drinken om uitdroging te voorkomen door onze verwarming, die op volle toeren draait.

Eenvoudig shoppen

Tips om water te geven aan de dieren om je heen

FONTEIN FRESH & CLEAR 2L

€ 29,99

EDITH HANGENDE VOEDERTAFEL VOOR VOGEL 23X23X5 CM

€ 14,99

DRINKKLOK KIP 1L

€ 2,99

Een bad voor tuinvogels? Nee, bij koud weer is dat beter te vermijden. Je kunt wel een stukje kippendraad op de drinkbak plaatsen, zodat de vogels toch kunnen drinken zonder baden.

Water voor de vogels in je tuin

‘s Winters hebben vogels water nodig om hun motortje te doen draaien. Meer nog: het is van levensbelang om drinkbaar water te vinden als het vriest. Verder heb je vogels die het hele jaar door granen eten en vogels die in de winter noodgedwongen overschakelen van insecten op granen. Het is dus voor alle vogels belangrijk dat ze naast water ook een graantje kunnen meepikken ...

Water: wanneer?

Geef je gevederde vrienden dagelijks water, zonder toevoegingen. Je kunt wel een pingpongbal of kleine drijvende stokjes in het water leggen, zodat het niet bevriest.

Water: waar?

  • Op een beschutte plek, uit de wind.
  • In de zon, zodat het ijs kan smelten bij vriesweer.

Water voor overwinteraars: ja of nee?

De egel, de slaapmuis en de vleermuis overwinteren in de winter … en zijn eigenlijk zelfvoorzienend.

Voldoende luchtvochtigheid

De egel en de slaapmuis (zoals de eikelmuis en de hazelmuis) voorzien met behulp van hun ademhaling voldoende luchtvochtigheid in hun kleine knusse nest om niet uit te drogen. En de vleermuis? Die nestelt zich comfortabel ondersteboven in donkere, vochtige schuilplaatsen. Hun lichaam is vaak bedekt met druppels, waardoor hun hydratatie op peil blijft.

Een andere bron van water

Overwinteraars overleven door vet te verbruiken dat ze vóór hun winterslaap hebben opgehoopt. Meer nog: dat vet geeft hen energie én water.

De kat is een kieskeurige drinker, omdat hij stromend water verkiest. Gelukkig heeft een échte kattenvriend ooit de kattenfontein uitgevonden ...

Water voor Filou

Het lichaam van een kat bestaat voor 70% uit water. Filou drinkt gemiddeld 40 à 60 ml water per kilo per dag. Hij drinkt een beetje meer bij warm weer. Je kat krijgt ook sneller dorst als je verwarming op volle toeren draait.

Een “moeilijke” klant

Je kat is een kieskeurige drinker, omdat hij stromend water verkiest. Ahjaaa … Het ene water is het andere niet, hé?! Kortom, je maakt Filou blij met een druppende kraan … en nog blijer met een kattenfontein.

Waar, wat, hoe?

  • Voorzie meer “waterpunten”, zodat je kat zich makkelijker kan hydrateren.
  • Was de waterkommen geregeld en ververs het water 1 tot 2 keer per dag.
  • Vul de kommen tot de rand en zorg voor grote kommen. Katten hebben supergevoelige snorharen en haten het om hun hoofd in de kom te moeten steken.

Water voor Max

Het lichaam van een hond bestaat voor 80% uit water. Een volwassen hond drinkt gemiddeld 50 à 70 ml water per kilo per dag. Hij drinkt een beetje meer bij warm weer of een verwarming die op volle toeren draait … Net zoals het geval is bij je kat!

Mini’s drinken meer!

Puppy's en zogende vrouwtjes hebben zelfs nog een hogere waterbehoeften. Een puppy drinkt bijvoorbeeld 3 keer meer dan een volwassen hond!

Waar, wat, hoe?

  • Voorzie meer “waterpunten”, zodat je hond zich makkelijker kan hydrateren.
  • Was de waterkommen geregeld en ververs het water 1 tot 2 keer per dag.
  • Vermijd kommen uit plastic waar nare geurtjes aan blijven hangen ...
Een kat van 4 kg moet ongeveer 160 ml water per dag drinken, een hond van 30 kg moet ongeveer 1,5 l water per dag drinken en een hond van meer dan 80 kg moet zelfs meer dan 5 l water per dag drinken!

En de andere dieren?

Besteed ook aandacht aan andere binnen- én buitendieren in je buurt. Denk ondermeer aan konijnen en andere knaagdieren, tamme vogels, kippen, geiten, schapen en paarden. Zorg ervoor dat hun drinkbakken elke dag goed gevuld zijn met vers, proper water. Graag ontdooid voor onze vrienden die buiten de kou trotseren!

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Oh fonteintje, jij wondermiddel voor mijn kat!

image