Max en aaitjes: puur plezier of echte stress?

Max is onze beste vriend. We zouden hem de hele dag door kunnen knuffelen ... Maar wat vindt Max daar eigenlijk zelf van? Wel, Max vindt het sowieso leuk om geaaid te worden. Opgelet: soms, niet altijd. Het hangt ervan af waar, wanneer en hoe. Een beetje hoffelijkheid is erg belangrijk. Bij deze: een aaibare gids voor het strelen van je hond, waar jij én je hond van genieten.

Eenvoudig shoppen?

Tips & tricks om je hond in de watten te leggen

TRIBAL REWARDS KOKOS, BANAAN & PINDAKAAS ADULT 125 G

€ 3,99

TOM&CO KATOENEN KOORD 8-VORM ROOD/GRIJS

€ 4,29

MAND KREMS ROND GRIJS 90 CM

€ 64,99

Als jij JE hond absoluut over zijn hoofd wil aaien, doe je dat best van achter naar voor. Een hand naar voren uitsteken vormt immers een bedreiging en komt dus allesbehalve aangenaam over.

Houdt een hond écht van aaitjes?

Een goede vraag! De drang is groot om met onze handen door die zachte vacht van Max te gaan om hem te aaien, te knuffelen, vast te pakken, … Het is een menselijke drang om onze liefde voor Max uit te drukken door ‘m aan te raken. We zoeken lichamelijk contact als we blij zijn én als we droevig zijn. Het is een manier om onze gevoelens over te brengen.

En een hond? Wel, die zoekt niet persé lichamelijk contact met de mens om zich emotioneel uit te drukken. Een hondenmama zoekt natuurlijk wel fysiek contact met haar pups en honden onderling houden er ook van om elkaar te besnuffelen. Het maakt zelfs deel uit van hun communicatiesysteem … Ze drukken zo liefde, schrik of provocatie uit. Maar aanrakingen staan voor honden niet gelijk aan liefkozingen. Integendeel, een aanraking kan voor een hond soms bedreigend overkomen.

Daarenboven houden sommige honden meer van aanrakingen dan andere. Net zoals het geval is bij de mens, toch? Zo simpel is dat. Ga dus na of je hond van aanrakingen houdt of niet. Net zoals je zou doen bij een (nieuwe) vriend. Lees zijn reactie, speel in op zijn gedrag. “Kijk” eerst of hij echt op jouw aanrakingen zit te wachten.

De juiste aaitjes, vanuit het standpunt van een hond

Vraag zijn raad

Maak je eerst en vooral kenbaar aan Max. Trek zijn aandacht met je stem of aanwezigheid. Doe dat rustig, zodat je meteen kunt nagaan of hij op je aandacht zit te wachten. Verplaats je op zijn niveau; letterlijk en figuurlijk. Stap 1: reik je hond de hand. Stap 2: ontcijfer zijn reactie.

Ja … of Nee?

Zoekt je hond contact door dichterbij te komen? Da’s al een eerste “ja”. Geef hem vervolgens een aaitje. Wacht. Observeer. Komt hij opnieuw dichterbij? Da’s een dubbel en dikke “ja”! Blijft hij zitten? Da’s een definitieve “nee”. Als je de volgende signalen opmerkt, hou je ook beter even halt: hij likt zijn neus, draait zijn hoofd weg, steunt achterover, gaapt, gromt of laat zijn tanden zien.

(On)bekende?

Het spreekt voor zich dat Max eerder staat te springen voor aaitjes van een bekende dan een onbekende. Zet je eens in de plaats van je hond: wat zou je ervan vinden als een onbekende ineens op je afstapt om je aan te raken, je over je “bolleke” te wrijven, je over rug te aaien en je in zijn of haar armen te sluiten?! Eh, … definitely a no go!

Groene zones

Max vindt het heerlijk als je op zijn onderrug kroelt. Ook de flanken zijn goed. Maar pas op, want dat nodigt uit tot spelen ... Het strelen van zijn kin of de voorkant van zijn nek is dan weer rustgevend. Je kunt deze aanraking inzetten als beloning of om je hond gerust te stellen. Ten slotte vindt Max aanrakingen op zijn borst en de buik écht … de max!

Rode zones

Het hoofd is een gevoelig gebied. Meer nog: alles wat van boven komt, wordt als bedreigend beschouwd. Zoals een roofdier dat naar een prooi snelt. Een streling op het hoofd kan dus stressvol zijn. Net als een directe streling op de nek of rug. Je hond kan deze liefkozingen wél goed accepteren als ze van de flank, de zijkant of de onderkant van het hoofd komen. Zeker als een bekende ermee afkomt. De poten en de staart vermijd je beter.

Max slaapt gemiddeld 10 à 15 uur per dag, en die slaap is broodnodig voor zijn fysieke en mentale welzijn. Daarenboven is het belangrijk dat je hond zich tijdens het slapen ongestoord en veilig voelt. Uit zijn buurt blijven is dan de boodschap!

Vermijd

Bepaalde bewegingen

  • Klopjes geven op de bovenkant van de schedel.
  • De neus, de snorharen of de ogen aanraken.
  • Blazen naar zijn neus of ogen, want dat zorgt ervoor dat hij gedesoriënteert raakt. Lees: stress en mogelijke agressie.
  • Grijpen naar zijn poten, want dat betekent voor hem een onmogelijke vlucht, dus gevaar ...

Bepaalde momenten

Raak een hond niet aan als ...

  • hij slaapt, zeker in zijn mand,
  • hij eet,
  • hij springt, zelfs als hij dat doet omdat hij blij is om je te zien: hem op dit moment strelen versterkt een gedrag dat niet meer afgeleerd kan worden.

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Wat wil mijn hond me zeggen? De expert ontleedt

een mooie start voor jou en je hond max

Een hond en een kind: hoe leren ze elkaar best kennen?

image