De zetel uit de klauwen van je kat redden? Zo doe je dat!

Heb je ook een zetelhoek … of hele hoekzetel die niet aan de klauwen van je kat ontsnapt? En ziet hij er wat uitgerafeld uit omdat je kat ‘m zowel horizontaal ALS verticaal aanvalt? Jaja, voor je kat is het geen zetel maar een middel om zijn territorium af te bakenen. Hoe je dit kunt vermijden? We leggen het graag stap voor stap uit! Tip: het is makkelijker dan je denkt.

Eenvoudig shoppen?

Tips & tricks om je zetel te redden uit de klauwen van je kat

 KRABPAAL CLASSIC-TREE WAKEBOARD CA. 36 X 58 X 90 CM grijs

€ 52,99

TOM&CO KRABROLL 22 X 20 CM

€ 11,99

VERSELE LAGA OROPHARMA CAT ATTRACT 200 ML

€ 8,39

Je kat verkiest verticale krabpalen om van een afstand gezien te worden en horizontale krabpalen om de kussentjes van zijn poten te verwennen en makkelijker feromonen achter te laten.

Help, daar gaat mijn zetel!

Kleine opfrissing

Krabben is een van de markeringsmiddelen van de kat. Hiermee wil Filou zijn aanwezigheid aangeven, een plaats of een object toe-eigenen, zijn emoties communiceren of zichzelf kalmeren door zijn omgeving veiliger te maken ... aangezien hij er zijn ‘sporen’ heeft achtergelaten.

Je kat krabt erop los ...

Je kat wil zien en gezien worden, en dat doet hij door zijn omgeving - en de objecten die zich daarin bevinden - te markeren met zijn scherpe nagels. Krsjjj, krsjjj! Hoe duidelijker de sporen die hij achterlaat, hoe beter: zo heeft iedereen zijn boodschap zeker begrepen! Jaja, “de krab” is het beste van het beste communicatiemiddel.

Mmm, zetel of krabpaal? Herkenbaar: Filou kreeg een aantrekkelijke krabpaal … en toch blijft hij de voorkeur geven aan je zetel? Wel, misschien had je die krabpaal op een meer zichtbare plek moeten zetten dan de logeerkamer, de bibliotheek of een andere “discrete” plek. Onthoud: voor een kat is het belangrijk dat je zetel, eh … de krabpaal zichtbaar staat, zodat het effectief deel uitmaakt van zijn territorium.

Maar hoe verzoenen we Filou's fundamentele wens om te communiceren met onze belangrijke behoefte om de zetel er perfect te laten uitzien? Volg ons stappenplan!

Missie red-je-zetel

Het doel van deze missie is om je zetel onaangenaam te maken voor Filou, en dat zonder enige directe tussenkomst van onze kant. Aha! Meer nog: we willen tegelijkertijd onze goddelijke kat motiveren om ergens anders te krabben … en liefst van al op de hiervoor voorziene krabpalen.

Maak je zetel onaangenaam

Breng nauwgezet dubbelzijdige tape aan op alle reeds “gemarkeerde” oppervlakken. Ga voor kwaliteitsplakband, die je zetel niet beschadigt … of te snel lost. Zodra Filou zijn poot op dit onaangename plakkerige ding rust, zal hij de plek vermijden.

Zet de krabpaal ernaast

MAAR stap 1 heeft alleen effect als je een verticale krabpaal (bv. een sisalpaal) naast de gescheurde zetelpoot plaatst. En Filou zal uiteraard voor deze krabpaal moeten kiezen in plaats van alle andere niet-plakkerige plekken ...

Trek je roofdier aan

Je zal Filou des te sneller naar deze magische “oplossing voor al onze problemen” kunnen lokken als je de krabpaal nog aantrekkelijker maakt. Wrijf ‘m rijkelijk in met kattenkruid (catnip) of maak hiervan een kruidenthee dat je erover borstelt. Filou is er dol op! Zo zal hij snel leren dat hij daar mag krabben zonder een negatieve reactie van zijn baasje uit te lokken.

Een berekende zet

Je kunt deze antikrabmissie verder optimaliseren door meerdere "communicatiedragers" (lees: krabpalen) te verdelen over de woonruimte van Filou. Het ideale aantal? Reken 3 krabpalen voor 1 kat. Voeg 1 extra krabpaal toe per extra kat of per extra (toegankelijke) verdieping.

Vermenigvuldig, op de juiste plekken

Onthoud: je kat krabt om een ​​zichtbaar bericht achter te laten voor zijn omgeving: andere katten en de mens. Plaats de krabpalen daarom op drukbezochte én goed bereikbare plekken.

Yes: mission accomplished?!

Filou gebruikt de krabpalen met succes en laat je zetel eindelijk links liggen? Hoera! Nu kan je de plakband van je zetel verwijderen ... en de krabpaal ernaast desgewenst een beetje verplaatsen. Vergeet ‘m wel niet regelmatig in te wrijven met kattenkruid!

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Een kat en z’n winterse cocon

Een mooie start voor jou en je kat filou

image