Je kat steriliseren: een zorgzaam gebaar

Binnenkort start het kittenseizoen. En natuurlijk is zo’n klein katje superschattig, alleen zijn er elk jaar veel te veel! Daardoor kunnen de dierenasielen ze amper nog opvangen. Laat je schattige pluizenbol dus tijdig steriliseren. Het is een daad van verantwoordelijkheid, een teken van liefde!

Eenvoudig shoppen?

Ideeën om een gesteriliseerde kat extra happy te maken

NUTRI EXPERT STERILISED CAT KIP ADULT 1,5 KG

€ 12,99

TOM&CO SNACK STERILIZED VEENBES 75 G

€ 1,99

APPETITE GRAANVRIJE BROKKEN voor gesteriliseerde kat ZALM ADULT 400 G

€ 4,59

Sterilisatie is een routineoperatie zonder risico. De ingreep kan al vanaf de leeftijd van 8 weken worden uitgevoerd, zonder bijwerkingen. Informeer je bij je dierenarts!

Sterilisatie betekent minder gedumpte kittens

Het steriliseren van katten is vandaag verplicht in België. Maar er lopen nog heel wat niet-gesteriliseerde en niet-gecastreerde katten rond. Zo zijn in Wallonië* nog steeds ongeveer 130.000 huiskatten niet gesteriliseerd.

Eén enkel niet-gesteriliseerd kattenpaar kan, rechtstreeks of onrechtstreeks, in slechts 16 maanden tot 36 kittens op de wereld brengen! Een kattin kan elk jaar 2 tot 3 worpen hebben, met telkens gemiddeld 5 kleintjes per worp…

Hierdoor worden de dierenasielen regelmatig overspoeld door grote golven van ongewenste en rondzwervende katjes… Gevolg: bij gebrek aan plaats of adoptiegezin worden elk jaar honderden van die katjes geëuthanaseerd. En dat allemaal omdat we ze “zo schattig” vinden! Ook de meeste zwerfkatten zijn afkomstig van niet-gesteriliseerde huiskatten. Kortom, uit liefde voor onze dieren kunnen we onze schattige pluizenbolletjes best laten steriliseren.

* steekproef IPSOS 2020

Het aantal honden en katten dat elk jaar in België wordt achtergelaten

Dat betekent dat elk uur 7 dieren worden achtergelaten!

Het percentage herplaatste en geadopteerde katten.

Sommigen zeggen dat een kattin minstens één keer in haar leven kleintjes op de wereld moet kunnen brengen. Dat klopt helemaal niet… die gedachte zegt meer iets over ons dan over katten. Een kattin kan ook zonder kleintjes perfect gelukkig zijn.

Sterilisatie in 2 punten

Wat zegt de wet?

Sinds 3 jaar is sterilisatie wettelijk verplicht in Frankrijk en België.

  • Katjes moeten in Vlaanderen en Brussel voor de leeftijd van 5 maanden gesteriliseerd worden (voor 6 maanden in Wallonië).
  • Elke kat moet worden gesteriliseerd alvorens hij/zij wordt weggegeven of verkocht.
  • Uitzonderingen gelden enkel voor katers en kattinnen die bedoeld zijn voor de fok, en dat onder bepaalde quota.

De voordelen voor jou ?

Gesteriliseerde katten en gecastreerde katers hebben een langere levensverwachting, een betere gezondheid en vertonen socialer gedrag. Maar er zijn ook geslachtsgebonden voordelen: kattinnen lopen minder kans op borst- en eierstokkanker, katers lopen minder vaak weg van huis, vechten minder en lopen dus minder blessures op … Bovendien heb je ook minder last van die sterke, doordringende geur van gesproeide urine!

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Adopteren uit een asiel? 7 goede redenen om een ‘held’ te zijn.

Filou en aaitjes: puur plezier of echte stress?

Zo hou jij je huisdierenbudget bij!

image