In de tuin ontwaken de dieren: bescherm ze!

Tijdens de winter zetten tal van tuingasten hun activiteiten op een laag pitje om bij het eerste lenteweer weer te verschijnen. Egels, vleermuizen, eekhoorns, kikkers, insecten en tal van andere dieren steken hun kopje op en spreiden opnieuw de vleugels. Da’s goed nieuws voor de biodiversiteit in de tuin! Maar sommige verdienen extra bescherming, zoals de egels en kikkers. Een overzichtje.

Eenvoudig shoppen

Ideeën om de dieren welkom te heten in de tuin

EDITH EGELHUIS 42X40X23 CM

€ 34,99

INSECTENHUIS ALVIN 21X10X37 CM

€ 22,49

BEAPHAR EGELVOER 1 KG

€ 8,95

Allemaal worden ze wakker …

Egels

In de loop van oktober rolt de egel zich op tot een bolletje en gaat hij in winterslaap. Zijn temperatuur zakt tot de buitentemperatuur, meer bepaald 2°C tot 3°C erboven. Aan het eind van zijn winterslaap heeft hij ongeveer 30% van zijn lichaamsgewicht verloren. Wanneer hij wakker wordt, gaat hij meteen op zoek naar voedsel om weer op kracht te komen. Vervolgens gaan egels en egelinnetjes actief op zoek naar een paarmaatje. De paartijd is begonnen en duurt tot september!

Eekhoorns

Eekhoorns houden eigenlijk geen winterslaap. In de winter zijn ze gewoon wat minder actief om niet te veel energie te verspillen. Tijdens langdurige koude periodes blijft hij vaak enkele dagen in zijn warme nest. Dus hij slaapt niet, maar verbergt zich! Paren doen ze in mei-juni. Tijdens deze periode wordt het vrouwtje door één of meerdere mannetjes op de hielen gezeten. Vaak draaien ze daarbij rondjes rondom een boomstam: echt grappig om te zien!

Kikkers en padden

In oktober zoeken kikkers en padden een natuurlijke schuilplaats waar ze de winter kunnen doorbrengen, beschermd tegen de koude. Vanaf eind februari worden ze wakker. Ze verzamelen zich massaal in de buurt van plassen en vijvers, waar de mannetjes zich luidruchtig aan het kwaken zetten: de paartijd is begonnen! Maar we hebben ze graag in onze tuinen, want het zijn fervente muggeneters!

Een egel in de tuin is een perfecte bondgenoot om te jagen op slakken en naaktslakken.

Vleermuizen

Veel vleermuizen gaan al vanaf de herfst in winterslaap en leven van de voedselreserves die ze tijdens de zomer in hun lichaam hebben aangelegd. In grotten, tunnels en schuren zoeken ze een schuilplek met een constante temperatuur. Andere vleermuizen emigreren. Vanaf maart-april komen ze allemaal samen en begint de paartijd. Op dat moment gaan ze ook op zoek naar de beste voedselbronnen.

Insecten en vlinders

In de lente gaan de knoppen open en bloeien de eerste bloemen. Insecten en vlinders vinden zo hun favoriete kostje! Bijen, hommels, vlinders, kevers en tal van andere insecten zijn uiterst nuttig voor onze tuinen en voor de biodiversiteit in het algemeen. Kortom, tuingasten om te koesteren!

We moeten ze dringend beschermen!

Bescherm egels tegen gevaren in de tuin

Robotgrasmaaiers en bosmaaiers zijn de nieuwe vijanden van de egels geworden. Dierenasielen en opvangcentra voor wilde dieren worden overspoeld met slachtoffertjes.

Hoe komt dat?

  • De gepunte snuit van de egel bevindt zich ter hoogte van de grond. Wanneer een grasmaaier een dier detecteert en stopt met draaien, is het al te laat. De egels raken zwaar gewond aan het kopje of aan de voorpootjes waardoor hun overlevingskansen zo goed als nihil zijn.
  • Egels zijn nachtdieren die vanaf het eind van de namiddag naar voedsel beginnen zoeken … Ook op dat moment blijven de bosmaaiers in de weer.
  • Een bosmaaier stopt niet bij een hindernis.

Wat kan je doen?

  • Heel eenvoudig : programmeer je robot vanaf ten vroegste 10u ‘s morgens tot ten laatste 17u ‘s avonds.
  • Check vooraf altijd de plekken waar je met je tuinmachines aan de slag wilt.

Bescherm amfibieën tegen het verkeer

Bij het eerste mooie weer komen amfibieën uit hun winterslaap om zich voort te planten. Jammer genoeg maakt het migratieseizoen elk jaar ontelbare slachtoffers: duizenden kikkers en padden sterven onder de autobanden.

Vanaf 30 km/u vormen wagens een gevaar voor amfibieën: ze worden verpletterd of opgezogen en geprojecteerd tegen het onderstel.

Wat kan je doen?

  • Simpel: rijd gewoon een beetje trager en vraag je vrienden om hetzelfde te doen!
  • Doe mee aan de overzetacties voor padden en kikkers van Natuurpunt

Natuurpunt helpen?

Natuurpunt organiseert overzetacties voor padden en kikkers! Elk jaar redden duizenden vrijwilligers op tientallen locaties meer dan 50.000 kikkers en padden. Jong en oud komen in actie, helpen amfibieën oversteken en nodigen automobilisten uit om trager te rijden.

Waarheen met een gewond dier?

Lijst van alle revalidatiecentra in Vlaanderen, met namen en telefoonnummers:

In Vlaanderen kan je in alle dierencentra met egels terecht. In Wallonië zijn er daarnaast ook enkele centra die zich enkel over egels ontfermen:

SOS HÉRISSONS

Annexe des Hérissons CREAVES Charleroi

Carole-Anne Bouillon – 0475/96 12 69

www.sosherisson.be

LES N’ HÉRISSONS

Annexe CREAVES Kinette DELLISSE – Petites-Tailles – 0495/99 04 86 Nathalie LABOUREUR – Sprimont – 0486/44 05 56

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Een egel in de tuin? Een nieuwe vriend om te beschermen

image