Binnenkort een kitten in huis? Verwelkom ‘m zo!

Yay, je hebt beslist om een kitten te adopteren! Binnen enkele dagen (of weken) zal Filou junior zijn (of haar) opwachting maken. Een nieuw familielid verwelkomen betekent een nieuw avontuur voor het hele gezin. Welke voorbereiding is op zijn plaats? En hoe verzacht je de stress van Filou’ke die hij (of zij) sowieso zal ervaren door al die veranderingen? Volg onze gids!

Eenvoudig shoppen?

Tips om een kat te verwelkomen in je gezin

CAT IT CA DRINKFONTEIN FRESH & CLEAR 2 L

€ 33,79

TOM&CO KRABPAAL ROSA BLAUW 38X38X58 CM

€ 16,99

nUTRI EXPERT GROWTH CAT KIP KITTEN 1,5 KG

€ 12,99

Tip om je kitten te kalmeren: leg een doekje bij Mama Filou, zodat het doekje de geur van haar overneemt. Neem het doekje vervolgens mee en leg het in het mandje van Mini Filou.

De bagage van een kitten

Een kitten is autonoom rond de 8e week en vanaf 3 maanden zal hij volledig autonoom zijn. Hij zal dan alles van zijn moeder hebben geleerd: zichzelf wassen, naar de kattenbak gaan, socialiseren door met zijn broertjes en zusjes te spelen, zelfbeheersing aankweken om bijten en krabben tegen te gaan, enzovoort.

Aha, daarom ... is het echt belangrijk om een kitten zo lang mogelijk bij de moeder te laten, minstens 2 maanden.

Tot de leeftijd van 9 weken wordt een kitten doordrongen van de ervaringen die hij in zijn omgeving opdoet: geluid, licht, texturen ... en de aanwezigheid van mensen, die reuzen!

Aha, daarom … is de invloed van zijn eerste levensplaats zo belangrijk. Een kitten die gewend is op het platteland te leven, zal meer moeite hebben om te wennen aan een leven binnenshuis, in de stad.

Een kitten … is een kitten. Het is één brok energie, die van hot naar her stuitert. Grappig? Jazeker! Vermoeiend? Soms! Hij heeft nog heel wat dingen te ontdekken, te ervaren en te leren. Je geduld wordt op de proef gesteld!

Aha, daarom … is het belangrijk dat je soms de rol van opvoeder opneemt, zodat je ‘m nog een aantal dingen kan aanleren.

Tips voor een rustige verwelkoming

Verspreid gemoedsrust

Filou junior komt eraan: joepie! Maar vergeet niet dat hij wordt gescheiden van zijn moeder, zijn broers en zussen, zijn thuis ... Het is een enorme verandering die hem onvermijdelijk stress zal bezorgen. Je kan zijn aankomst wel verzachten door in de leefruimte 3 weken van tevoren feromonen te verspreiden.

''Kattenuitzet'' klaar?

Wacht niet tot het laatste moment om het nodige te kopen om de ruimte van je kitten in te richten. Denk ondermeer aan een maaltijdhoek, een rusthoek en een kattenbakhoek: alle drie goed gescheiden. Voorzie ook dingen om in de hoogte te geraken. Je kan verder een beetje kattenkruid in de hoeken van de kamer strooien om je kitten aan te moedigen zijn geur af te geven, zodat hij zijn territorium kan afbakenen.

Kies je D-day goed

De komst van je kitten plan je best wanneer je tijd hebt om ‘m uitgebreid te verwelkomen … of net op z’n gemak te stellen, bijvoorbeeld in het weekend of zelfs tijdens een vakantie van enkele dagen, zodat je hem de dag na zijn aankomst zéker niet alleen hoeft te laten.

''Hallo'' in kattentaal

Geef je kitten eerst de tijd om je te observeren vanuit zijn vertrouwde omgeving (met zijn mama, broertjes en zusjes), als je ‘m komt halen. Pootje voor pootje zal hij jouw richting uitkomen om je hand te besnuffelen. Pas erna mag jij ‘m aanraken. Streel dan zachtjes zijn kin of wang.

Koninklijk transport

Neem je katje mee in een transportmand, niet “los” in je auto. Geef hem een doekje met de geur van zijn moeder, zodat hij toch iets herkenbaar in zijn buurt heeft. Een kleine spray met feromonen kan ook een bron van ontspanning zijn.

Las een pauze in

Thuisgekomen? Top! Zet de transportmand op een rustige plek en doe het hek open. Geef je kitten alle tijd om de mand op zijn tempo te verlaten, ook al duurt dat uuuren ... Blijf in zijn nabijheid, ga verder met je gewoonlijke bezigheden en laat ‘m even met rust.

Op ontdekkingstocht

De nieuwsgierige kitten zal beetje bij beetje zijn omgeving verkennen. Op zijn eigen tempo, vaak zonder logica. Hoe het ook zij: probeer niet in te grijpen. Tip: het is beter om zijn verkenning niet te beperken tot een enkele kamer, maar je kan sommige toegangen wel beperken als je huis erg groot is.

Opgeruimd staat netjes

Je kleine ontdekkingsreiziger zal beetje bij beetje zijn territorium uitbreiden. Zorg er dus voor dat je alle gevaarlijke planten, giftige producten en elektrische draden hebt opgeruimd. Verder is het belangrijk dat je balkons en trappen beveiligt, evenals kostbare en breekbare voorwerpen aan de kant legt …

Kijk, je koninkrijk!

Presenteer ‘m het belangrijkste deel van zijn koninkrijk met de verschillende ruimtes, waaronder zijn drinkfontein, zijn eetkom, zijn mand, zijn speelruimte en spelletjes ... en zijn kattenbak (ver weg van de rest!) en krab even in het strooisel om zijn aandacht te trekken.

Eerste kennismaking

Laat je kitten ook beetje bij beetje kennismaken met zijn toekomstige menselijke metgezellen. Rem het enthousiasme in je huishouden af. Bewaar al die liefkozingen voor later. Handel in eerste instantie met kalmte, zachtheid en laat je kitten altijd de eerst stap zetten.

Joepie, een tuin?

Is je kitten geïnteresseerd in het buitenleven? Jammer, maar helaas: je zal een paar weken moeten wachten vooraleer je de deur naar de tuin wagenwijd open kan zetten. Eerst is het belangrijk dat je kitten zijn geur verspreidt. Pas erna kan hij een nieuw territorium verkennen.

Bezoekje aan de dokter

Je hoeft niet de eerste dagen bij de dierenarts binnen te springen, maar het is wel belangrijk dat je de eerste weken een aantal dingen laat controleren: zijn chip, inentingen, sterilisatie, … Dat laatste is verplicht vóór 5 maanden in Vlaanderen en Brussel, en vóór 6 maanden in Wallonië. Maar je kan het al doen vanaf 8 weken, zonder nadeel voor de gezondheid en ontwikkeling van je kitten.

Mooi meegenomen: als je kitten uit een asiel komt, zal dit allemaal al in orde zijn! Top, toch?

De uitzet van je kitten

 • Een kattenbak en strooisel
 • Een transportmand
 • Een kom voor voedsel
 • Een waterfontein
 • Een mand, kussen, donut …
 • Een kattenluik als hij later naar buiten zal mogen
 • Speciaal kittenvoer
 • Een feromonenverstuiver
 • Een snackbal (om een deel van de brokjes in te doen)
 • Een kattenkrabpaal
 • Horizontale en verticale krabpalen
 • Veel speelgoed, want kittens houden van spelen!
 • Catnip
 • Een borstel
 • ...

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Een mooie start voor jou en je kat Filou

Een kat en een kind: hoe leren ze elkaar best kennen?

Je kat steriliseren: een zorgzaam gebaar

image