Opgepast in je tuin

met deze 6 giftige planten en bloemen

Jaaa, planten en bloemen in je tuin zijn heel mooi. Maar veel groen is giftig voor katten, honden, konijnen en knaagdieren. Sommige planten zijn een beetje giftig, andere kunnen trieste gevolgen hebben. En toch zien ze er zo onschuldig uit … Daarom: een kleine selectie van 6 planten en bloemen, die je knuffelcontacten beter vermijden.

Eenvoudig shoppen?

Tips om de aandacht van je huisdier af te leiden van je (giftige) planten

CATTOY SPEELSTOKJE MET VLINDER & VEREN & CATNIP 45 CM BRUIN/BEIGE

€ 4,99

DURABLE STICK M 218

€ 12,49

TOM&CO KATTENGRAS CYPERUS ZUMULA

€ 3,09

En hun instinct dan?

We denken vaak dat dieren instinctief "weten" welke planten niet goed voor hen zijn. Ja, dat klopt deels voor katten die instinctief gras eten om hun haarballen kwijt te spelen. Maar soms worden ze toch aangetrokken door planten waar ze beter van weg blijven. Honden hebben het instinct om te snuffelen en erna iets in hun bek te nemen om het te identificeren. En dat is echt geen aanrader bij bepaalde planten. En konijnen en knaagdieren? Nou... Die knagen en knabbelen sowieso graag aan de planten onder hun neus!

6 giftige planten en bloemen

Het o zo mooie meiklokje

De plant (die ook bekend staat als lelietje-van-dalen) is jammer maar helaas giftig van kop tot teen, en dan vooral de bloemen en de vruchten ... Ja, zelfs het water in de vaas! Het meiklokje kan niet alleen irritaties in de mond en spijsverteringsproblemen veroorzaken, maar ook hartproblemen en zelfs stuiptrekkingen. Het kan ook nierproblemen veroorzaken bij katten.

Bollen, onze lentebloemen!

Ja ja jaaa: ook hyacinten, tulpen, narcissen en krokussen zijn giftig voor onze huisdieren. Vooral de bladeren, maar ook de bollen. Zeker voor honden, omdat ze die maar al te graag opgraven. De bollen kunnen speekselvorming en spijsverteringsproblemen veroorzaken, maar ook lethargie en hartritmestoornissen.

De elegante lobelia

De hele plant is supergiftig! Inslikken kan verwijding van de pupillen, overmatig speekselen, braken en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen zelfs stuipen, coma... en uiteindelijk ook soms de dood.

Er zijn meer dan 700 giftige binnen- en buitenplanten waar je huisdieren erge tot zeer erge nadelen van kunnen ondervinden, nadat ze ervan hebben gegeten.

Laurier, klein en groot

Echte laurier is uiteraard niet giftig maar sommige planten die erop lijken (paplaurier, Portugese laurier, oleander e.d.) zijn absoluut geen vrienden van onze pups. Alles aan deze heesters is giftig: de bladeren en de bloemen, de zaden en het hout. Ja, zelfs het droge of verdroogde hout. De inname kan spijsverterings-, zenuw- en hartritmestoornissen veroorzaken.

De kleurrijke RODODENDRONS EN AZALEA'S

Kleurijke rodo's en azalea's vinden we prachtig, maar voor onze liefste katten, honden, konijnen en knaagdieren zijn ze wel heel gevaarlijk. Een klein beetje knabbelen veroorzaakt al speeksel-, maag- en loopstoornissen. Soms ook verlamming.

De decoratieve taxus

De hele plant is zeer giftig, zelfs als hij droog is. Het is een van de dodelijkste buitenplanten. Zowel voor kleine gezelschapsdieren als onze grote rakkers zoals paarden, koeien, schapen en geiten! De eerste symptomen? Een droge mond, spijsverterings- en zenuwstoornissen, evenals slaperigheid.

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Dit is hét moment om eekhoorns in je tuin te verwelkomen

image