Wandelen met Filou? Ja hoor!

Meer en meer mensen laten hun katten uit; net zoals we dat al heel gewoon zijn van honden. Gek? Nee hoor! Zeker als onze haarbal geen toegang heeft tot de buitenwereld kun je ‘m zo momenten aanbieden om zich toch uit te leven en andere horizonten te ontdekken. Het is een kwestie van geduld en zachtheid om Filou eraan te laten wennen. En een speciaal kattenharnas doet ook al heel wat!

Eenvoudig shoppen?

Tips om met Filou te gaan wandelen

 FLEXI NEW CLASSIC CAT KOORD XS ROOD 3M-8 KG

€ 8,99

HARNAS KAT MET LOOPLIJN GROTE KATTEN 120 CM/34-57 CM X 13 MM GEMENGDE KLEUREN

€ 7,99

Tom&Co snack kip/kaas 75 G

€ 1,99

Spreek een winkelmedewerker in je favoriete winkel aan om advies te vragen over het vinden van het juiste harnas voor je katachtige metgezel.

Een uitstapje kan een binnenkat actiever en gelukkiger maken!

Wees geduldig en zacht met je kat

De beste tijd om je kat aan te leren om samen te gaan wandelen is als hij klein is. Eerst laat je hem binnen wennen aan het dragen van het harnas. Je neemt daarvoor alle tijd die je nodig hebt. Het idee is dat hij na verloop van tijd niet meer zal merken dat hij het harnas draagt. Vanaf dan kan je over naar de volgende stap ...

  • Laat het harnas eerst in de buurt van zijn eetbakje liggen, zodat je kat er verschillende keren aan kan snuffelen. Het zorgt voor een positieve associatie met het nieuwe voorwerp.
  • Doe het harnas daarna voorzichtig om, zonder te forceren. Doe dat net zo vaak totdat Filou het ding op zijn rug accepteert.
  • Laat je kat spelen en hou hem bezig zodat hij het harnas vergeet.
  • Plan in het begin korte sessies met het harnas en beloon elk succes met een kleine traktatie.
  • Verleng de draagtijd beetje bij beetje.
  • Klaar voor de grote dag? Doe het harnas om Filou en blijf een tijdje binnen. Laat hem vervolgens de buitenruimte op zijn gemak observeren. Trek vooral niet aan de leiband, want dan zal je kat blokkeren.
  • Gelukt? Dan zijn jullie klaar om samen heel wat mooie avonturen te beleven!

Goed uitgedost, half gewonnen

Een harnas, geen halsband

Gebruik zeker geen halsband om je kat uit te laten. Hiervoor is zijn nekvel veel te dun. Gevolg? Hoe angstiger of beweeglijker je kat is, hoe groter het risico dat hij zijn nekvel schuurt, bezeert of verwondt. Gebruik daarom beter een kattenharnas, dat is ontworpen voor zijn specifieke katachtige bouw.

Kies de goede maat

Het harnas moet goed passen, zonder los te zitten. Tip? Je moet 2 of 3 vingers tussen de riemen en het lichaam van je kleine vriend kunnen steken. Gebruik de verstelringen om het juiste comfort te vinden.

Comfort is belangrijk

… want het staat gelijk aan aangename wandelingen voor je kat … en voor jou. Spreek een adviseur in je favoriete winkel aan om advies vragen over het vinden van het juiste harnas voor je katachtige metgezel. Tip: neem van tevoren de borst- en nekomtrek op.

Een lichte leiband kan

Katten zijn kleiner, lichter en angstiger dan honden. Een grote en logge leiband zal hen bijgevolg niet passen. Wij raden daarom een lichte leiband aan: liefst elastisch om plotse stops of sprints zo aangenaam mogelijk te maken voor beide partijen.

Op schok met je konijn? Ja-ha!

Konijnen moeten elke dag bewegen. Meer en meer menselijke metgezellen nemen hen daarom mee op wandelingen. Ook zij verdienen hun eigen harnas: ontworpen voor hun bouw, die verschilt aan die van een hond of kat. Je kunt wel dezelfde aanpak volgen als bij je kat: eerst binnen oefenen, dan er buiten op uit trekken. Plezier verzekerd voor zijn lichaam én geest!

Getuigenissen van kattenwandelaars

"Mijn kat is al van jongs af aan gewend aan zijn harnas en leiband. Hij is een echte binnenkat, maar elke avond na het werk ga ik met hem wandelen. Ook in het weekend. Hij vindt het heerlijk... en hij verheugt zich op deze momenten!"

Elise

"Ik woonde vroeger in het centrum van de stad. Ik vertrok met Simba in een rugzak en nam zijn harnas mee. Als er wat minder lawaai was dan ging Simba aan de leiband. Ik woon nu in een rustige buurt, dus steek ik Simba meteen in zijn harnas ... maar ik neem de rugzak nog steeds mee in geval van plotse angst of andere problemen."

Jeroen

"We maken er een ritueel van om elke dag met Alphonse te gaan wandelen. Hij 'verleert' het anders en dan moeten we hem weer langzaam aan klaar maken voor de 'buitenwereld'."

Anouck en Marc

"We hebben onze twee katten altijd samen uitgelaten. Het vergt gewoon een beetje voorbereidingswerk, geleidelijk, op het ritme van elk, zonder te forceren. We hebben altijd een draagtas voor het geval we een dreigende hond in de verte zien en we passen de lengte van de leiband aan, afhankelijk van waar we heen gaan."

Sara en Evy

"In het begin raakte mijn kat in paniek. Hij ging liggen en weigerde te bewegen alsof hij 'bevroor'. Mijn reactie? Ik was geduldig, ik dwong hem niet, ik begon wat later opnieuw ... en nu is alles in orde en gaan we allebei met veel plezier wandelen!"

Greg

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

5 tips voor een superhappy kat

Binnenkort een kitten in huis? Verwelkom ‘m zo!

Speeltijd met je konijn? Doen!

image