Puppy op komst? Verwelkom ‘m zo!

Woohoo: Max junior komt eindelijk naar huis! Een grote dag voor ons, maar een moeilijker moment voor deze kleine pup die zich moet aanpassen aan een nieuwe familie, gescheiden van zijn mama, broers en zussen ... Dus, hoe bereid je dit moment best voor? Volg onze tips & tricks!

Eenvoudig shoppen?

Tips om je puppy te verwelkomen

APPETITE GRAANVRIJE BROKKEN KLEINE/MEDIUM HOND KIP PUPPY 3 KG

€ 20,99

KONG KONG PUPPY M GEMENGDE KLEUREN

€ 12,99

PUPPY MINI HEARTS 100 G

€ 2,49

De 'rouwperiode' van een puppy om zijn moeder, broers en zussen kan enkele uren tot enkele dagen duren. Je hoort gejammer of andere trieste geluidjes? Stel je puppy gerust door ‘m voorzichtig te knuffelen om jullie nieuwe band te versterken.

Hallo wereld: de eerste weken van een puppy

Je kunt een puppy scheiden van de moeder vanaf 8 weken oud. Hij zal dan al veel hebben geleerd van zijn moeder, maar natuurlijk nog niet alles. Vanaf de leeftijd van 4 tot 8 weken wordt een puppy door zijn moeder, en soms ook andere aanwezige honden, getraind in zelfbeheersing en conflictbeheersing en tot 12 weken vindt de omgevingsgewenning plaats. Kortom, de eerste weken zijn een periode waarin eerste indrukken heel belangrijk zijn ...

Je hoeft echter niet te wachten tot het einde van die 12 weken om je pup mee naar huis te nemen. Hij moet namelijk ook wennen aan menselijk contact, en dan vooral het contact met zijn nieuwe gezin. Hij zal in de dagen en weken ontdekken, onthouden en leren dat de mens een 'hond-vriendelijke' soort is.

Bij zijn verwelkoming in zijn nieuwe thuis zal je zijn opvoeding dus verder moeten voltooien. Je leert hem enkele belangrijke 'leefregels' aan, waarbij het aanleren van zindelijkheid met stip op nummer één staat. Neem daar voldoende tijd en geduld voor. Je puppy kan 'ongelukjes' voorhebben tot een jaar oud. Tot dan zal het niet nodig zijn om je zorgen te maken.

Hallo familie: het verwelkomen van een puppy

Voorzie een mama-doekje

Bye bye mama, hallo nieuwe familie. Stel Max junior op zijn gemak door hem een doekje of een stuk speelgoed te geven dat je van zijn familie van herkomst hebt meegebracht en dat doordrenkt is met de geur van zijn mama. Het zal de scheiding - die hem stress zal bezorgen - sowieso kunnen verzachten!

Persoonlijke plekken preppen

Wacht niet tot het laatste moment om de nodige artikelen te kopen om zijn persoonlijke plekken in te richten zoals zijn eetruimte, zijn slaapruimte(n) en zijn toiletruimten. Een puppy heeft een enorme behoefte om te slapen. Plaatst zijn mand, matras of donut daarom in een rustige hoek van de kamer, zonder dat hij helemaal is afgezonderd.

SOS veiligheid

Een puppy is een nieuwsgierige ontdekkingsreiziger. Hij snuffelt en kauwt aan alles wat binnen zijn bereik ligt. Hij is bovendien nogal onhandig. Leg de volgende zaken dus buiten zijn bereik VOOR zijn aankomst: breekbare spulletjes, (giftige) planten, schoonmaakmiddelen, elektrische draden, …

Kies je D-day slim

Plan de komst van je puppy bij voorkeur wanneer je tijd over hebt: in het weekend of tijdens een vakantie van meerdere dagen, zodat je hem de dag na zijn aankomst niet alleen hoeft te laten en hem meteen vanalles kunt aanleren …

Take it easy

De komst van Max is ongetwijfeld de belangrijkste dag van ‘t jaar ... maar beteugel je enthousiasme en dat van de andere gezinsleden, al wordt dat niet gemakkelijk! Doe het dus allemaal rustig aan, zonder je druk te maken om Max niet bang te maken of te overprikkelen.

Smeed een band

Omdat Max nog maar net van zijn moeder, broers en zussen is gescheiden, moet hij meteen nieuwe hechtingsbanden smeden. Het is een goed idee om die meteen met alle leden je gezin te smeden. Hoe? Zo: elk lid stelt zich kort voor aan de puppy door hem aan hun hand te laten snuffelen. Daarna kun je overgaan op knuffels …

Pipi-planning, please!

In het begin doet een puppy zijn behoefte elke 2 uur: als hij wakker wordt, na het spelen of na het eten. Tip: maak ineens een schema waarin elk lid van het gezin zich ertoe verbindt om Max mee uit te nemen om in openlucht zijn gevoeg te doen. Onthoud: teamwork makes the puppy dreamwork ☺

Naar de hondenschool?

Je puppy zal een hele reeks basiscommando's en regels moeten leren. Je neemt je puppy daarom best vroeg genoeg mee naar de hondenschool. Informeer je ook op blogs, in boeken … Er zijn heel veel superinteressante boeken over het onderwerp “dressage”. De basis om een leuke relatie te hebben met je hond, waarbij respect voor elkaar centraal staat.

Niet vergeten: doktersbezoek

Je hoeft natuurlijk niet meteen te gaan, maar het is wel belangrijk dat je zijn inentingen controleert en identificatie met een chip in orde brengt.

Als je puppy uit een asiel komt, ga dan toch ook best even langs voor een check-up. Daarna zal je puppy helemaal in orde zijn!

De uitzet van je puppy

 • Een kom voor voedsel
 • Een waterbak of, beter nog, een waterfontein
 • Speciale puppybrokjes
 • Snacks om hem te belonen als hij nieuwe dingen leert
 • Een mand, kussen, donut …
 • Een hondenhekje (indien nodig)
 • Puppy-trainer en Pads voor zindelijkheidstraining
 • Puppy-tandenborstel en speciale hondentandpasta
 • Borstels voor zijn vacht
 • Nagelknipper
 • Harnas en leiband
 • Halsband en label met zijn naam en adres
 • Speelgoed en kauwsnacks: een must!
 • Andere verschillende speeltjes
 • Optioneel: een kennel als hij in de tuin gaat

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Tips van een kenner voor de zindelijkheidstraining van je puppy

Een mooie start voor jou en je hond Max

Wat wil mijn hond me zeggen? De expert ontleedt

image