Hoe kan je ze helpen als ze het warm hebben?

Beginnen de temperaturen te stijgen? Joepie, de zomer komt eraan! Maar opgelet: katten, honden en knaagdieren verdragen de warmte minder goed dan wij. Een zonneslag is snel gebeurd en kan soms ernstige gevolgen hebben. Hier enkele slimme trucs.

Eenvoudig shoppen?

Ideeën om je lievelingen af te koelen

PETSAFE DRINKWELL BIG DOG DRINKFONTEIN

€79,99

Purina One Sterilcat wet Zalm, Wortel, Kalkoen en Groene Bonen 8x85 g

€5,49

FLAMINGO EETKOM VOOR VOEDING EN WATER AVARO 150 ML

€2,49

Opgelet voor een zonneslag!

Wat is dat juist, een zonneslag?

Een zonneslag of hitteslag is een verhoogde lichaamstemperatuur veroorzaakt door uitwendige invloeden zoals de zon, vaak in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Het komt voor wanneer deze invloeden het de hond, kat, knaagdier of konijn onmogelijk maken om zijn lichaamstemperatuur te regelen.

Hoe transpireren ze?

Honden, katten, knaagdieren en konijnen transpireren amper. De weinige zweetklieren die ze hebben, bevinden zich op de voetzooltjes, de kin en de oren. Je merkt het soms aan de sporen die ze achterlaten op de tafel van de dierenarts.

Hoe regelen ze hun lichaamstemperatuur?

De ademhaling speelt een belangrijke rol, vooral bij honden. De uitgeademde lucht bevat waterdamp die warmte naar buiten afvoert: een snellere en korte ademhaling laat hen toe om warme lucht af te voeren en koudere droge lucht in te ademen.

Tekenen waar je moet op letten

  • Filou begint te hijgen: da’s normaal voor een hond, maar niet voor een kat.
  • Max begint opvallend te hijgen.
  • Je huisdier reageert amper.
  • Hij begint te duizelen of voelt zich duidelijk niet goed.
  • Hij begint opvallend te kwijlen of over te geven…

>>> Bel de dierenarts.

Konijnen zijn het meest gevoelig voor warmte : de temperatuur van hun biotoop bedraagt idealiter tussen 15°C en 21°C …

Verfrissende, preventieve tips

Schaduw!

Laat ze bij een hittegolf vooral niet in de tuin. Haal ze binnen in de koelste kamer van het huis: zorg voor voldoende ventilatie, maar zet de kooi uit de tocht. Zet de kooi desnoods in de kelder, in een goed verlichte ruimte.

Relaaaaaax!

Vermijd zware en langdurige fysieke inspanningen. Plan je wandelingen bij voorkeur ‘s morgens en ‘s avonds. Pas je route aan en vermijd te zonnige zones, gloeiend heet asfalt, enz.

Even lekker chillen

Tijd voor een verfrissende pauze: stop bijvoorbeeld een gekoelde fles in hun mandje of slaapplek. Of beter nog: een koelmat of koelmand die zorgen voor een langdurig en welgekomen verfrissend effect.

Tip: plaats een koeltegel in de ren van de knaagdieren of konijnen.

Vernevelen en verfrissen

Je kan wat water vernevelen of sprayen op de huisdieren die daarvan houden. Zo vindt konijn het fijn als je zijn oren nat maakt. En Max is dan weer dol op zijn koelhalsband en koelspeeltjes: deze verfrissing via de hals en tong verspreidt zich geleidelijk en zorgt voor langdurige verkoeling.

Ai … oei … het brandt!

Asfalt warmt snel op in de zon en kan behoorlijk pijn doen aan de pootjes. Tip : Als je weet dat je over gloeiend hete asfalt moet stappen, bescherm dan zijn voetzooltjes met een zalf.

Tip: Om te weten hoe warm het asfalt is, leg je er gewoon je hand op. Brandt het? Dan zal het ook branden aan de pootjes van jouw lieveling!

Een stevige plons!

Yessss! Een stevige plons in een zwembadje dat speciaal voor hem is gemaakt, zonder chloor en chemische producten … Max zal er dol op zijn ! Bovendien perfect om een zonneslag te voorkomen.

Extra tip: zet het zwembad in de schaduw.

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Wat doe je bij een hitteslag?

Wat een hitte! Hoe kunnen we hen helpen?

Een wandelingetje bij warm weer? Onmisbare tips en accessoires

image