Een gezond konijn? Alles begint met een evenwichtig menu!

Ons pluizenbolleke met zijn schattige ronde oogjes is geen knaagdier: hij behoort tot de familie der haasachtigen, is 100% herbivoor en heeft daarom specifieke voedingsbehoeften. Hooi à volonté, een beetje korrels, maar geen groenten of fruit als hij er niet aan gewend is. Konijnen hebben namelijk gevoelige darmen. Hoe kan je hen een aangepaste en evenwichtige voeding geven? Een overzicht.

Eenvoudig shoppen?

Ideeën voor een kerngezond konijn

VERSELE LAGA COMPLETE CUNI ADULT 1,75 KG

€ 13,15

TOM&CO KRUIDENHOOI PEPERMUNT-BLAD & ROZENBOTTEL

€ 2,99

WITTE MOLEN PUUR PAUZE HOOIROL HIBISCUS & MUNT 200

€ 5,19

Op het menu van konijn

Hooi à volonté!

Konijnen zijn strikte herbivoren en hebben dus geen behoefte aan granen. Bovendien blijven hun tanden het hele leven doorgroeien. Daarom heeft hij een hele dag hooi nodig. Door te kauwen slijten niet alleen hun tanden af, het zorgt ook voor een evenwichtige spijsvertering. Met andere woorden, hoe meer onze lieverds knabbelen en kauwen, hoe gezonder ze zijn!

Schoon drinkwater

Water is essentieel voor een goede vertering van hun voedsel. Daarom moet je konijn steeds toegang hebben tot zijn drinkflesje of waterbakje. Check twee keer per dag of hij over voldoende water beschikt: konijnen drinken dagelijks ongeveer 150 ml water per kg lichaamsgewicht. Let erop dat het water vers en proper is.

Wat extra korrels

Voor een evenwichtige voeding vullen konijnen hun voeding van nature aan met verschillende grassoorten. Aan jou om hen daarbij te helpen! Vul zijn hooimenu dagelijks aan met 1 tot 2 eetlepels geëxtrudeerde, vezelrijke korrels. Omdat langoor zijn kostje graag “bij elkaar zoekt”, zijn geëxtrudeerde korrels geschikter dan mengelingen.

Opgelet: geef nooit te veel korrels. Zo voorkom je overgewicht en andere gezondheidsproblemen.

Groenten en fruit: foute vrienden?

Groenten en fruit zijn niet echt aanbevolen … Konijnen hebben er geen behoefte aan en bovendien kan hun spijsvertering er niet goed tegen. Maar als je er toch wil geven, geef dan geen groenten aan konijntjes jonger dan 6 maanden. Met volwassen dieren kan je geleidelijk beginnen met kleine hoeveelheden. Kies voor voeding die “OK” is.

Witloof, andijvie, peterselie, selder, spinazie, koriander, basilicum, tijm, dragon, paardenbloem, klaver, brandnetel, kamille, munt, aardbei- of frambozenblad, het loof van radijsjes of van wortelen …

Wortelen (behalve het loof), ui, look, zuring, aardappelen, avocado, sla, fruit, zoetigheden, chocolade, brood en alle soorten kool!

Grondregels voor een perfect hooimenu

Hooi voor konijnen en knaagdieren moet vitamines bevatten, mineralen, cellulose en lange, goede vezels. Maar het mag ook niet te rijk zijn aan calcium: de timothy is een perfecte hooisoort.

  • Hooi moet mooi groen zijn, stofvrij en droog.
  • Het moet lekker ruiken en luchtig zijn.
  • Zongedroogd hooi zorgt voor extra vitamine D!
  • In zelfbediening en makkelijk toegankelijk.
  • Stel het op in een hoekje op de grond, een ruif of een voerbakje: het moet droog en proper blijven.
  • Plaats het hooi in een verluchte ruimte, uit de zon, maar niet in een hermetisch afgesloten doos: de lucht moet er vrij doorheen kunnen circuleren!
KONIJNEN ZIJN CAECOTROOF: ZE ETEN HUN UITWERPSELEN GEDEELTELIJK OP OM HUN DARMFLORA IN EVENWICHT TE HOUDEN.

Ik ben geen knaagdier!

Konijnen zijn zoogdieren uit de orde der haasachtigen en zijn familie van de Leporidae (konijnen). Het zijn dus geen knaagdieren. Twee grote verschillen onderscheiden haasachtigen van knaagdieren:

  • Haasachtigen hebben 4 grote snijtanden in de bovenkaak terwijl knaagdieren er slechts twee hebben. Hierdoor kunnen ze makkelijker vezelachtige planten eten. Deze snijtanden hebben geen wortel en blijven hun hele leven lang doorgroeien: ongeveer 12 cm per jaar!
  • Alle haasachtigen zijn pure planteneters, wat niet het geval is voor alle knaagdieren.

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Je konijn: een zachte, maar gevoelige vriend(in)

Speeltijd met je konijn? Doen!

image