Waarom je pup socialiseren?

Een expert aan het woord

De socialisatie van een pup is super belangrijk: het is bepalend voor zijn gedrag als volwassen hond. De socialisatie begint al bij de geboorte, is cruciaal gedurende de eerste 3 maanden… maar blijft eigenlijk zijn hele leven lang duren. Maar hoe begin je eraan? Hoe kan je je mini Max optimaal socialiseren? Interview met een expert.

Interview met Adeline Westerling • Coach gespecialiseerd in hondengedrag

Eenvoudig shoppen?

Interview met Adeline

Een pup socialiseren, wat betekent dat eigenlijk?

“Het socialiseren van een pup is het proces waarbij de pup de verschillende elementen van zijn omgeving internaliseert en leert hoe hij zich integreert en interageert met die omgeving. We spreken van intraspecifieke socialisatie als het gaat om het kunnen communiceren met soortgenoten, en van intraspecifieke familiarisatie als het gaat om zijn integratie - in verschillende omgevingen - bij andere diersoorten en bij mensen. De socialisatie van een hond is bepalend voor zijn latere leven en duurt van de geboorte tot een leeftijd van ongeveer 12 weken. Een pup graveert alle beleefde ervaringen, zowel positieve als negatieve, voor altijd in zijn geheugen. Zoals een harde schijf die fungeert als een soort databank voor zijn toekomstige omgeving. De socialisatieperiode is cruciaal voor het aanleren en het ontwikkelen van sociale relaties.”

Wat is de rol van de moeder… en van de kweker? “De moeder speelt een heel belangrijke rol in de psychologische ontwikkeling van haar pups. De ontwikkeling van de hersenen van een hond begint vanaf de leeftijd van 3 tot 4 weken. Daarom is het essentieel dat de pup tijdens de rijping van het zenuwstelsel maximaal wordt gestimuleerd. Sommige gedragingen zijn aangeboren, andere worden verworven. Met andere woorden, bij honden zijn sommige gedragingen genetisch bepaald terwijl andere worden bepaald door zijn omgeving. Vandaar de noodzaak om te kiezen voor een ethisch ingestelde kweker die in staat is om gezonde, evenwichtige en gelukkige honden af te leveren.”

Wat moet er concreet gebeuren tijdens deze eerste weken? De socialisatie van een hond begint al in de buik van de moeder en heeft betrekking op alles wat de moeder tijdens haar zwangerschap beleeft. Na de bevalling dienen pups regelmatig en met zachtheid behandeld te worden. Ze moeten opgroeien op een veilige, stimulerende plek die hen toelaat om hun potentieel ten volle te ontwikkelen en die hun nieuwsgierigheid voor hun omgeving aanwakkert. Kies zeker voor een ethisch ingestelde kwekerij die de socialisatie van de pups de eerste twee levensmaanden extra ondersteunt. Idealiter gaat de kweker regelmatig met de pups naar buiten waar ze kunnen kennismaken met de verschillende buitengeluiden en, beter nog, neemt hij ze op in het gezinsleven en laat hij hen wennen aan alledaagse geluiden (stofzuiger, radio, televisie, bestek dat op de grond valt…), aan het geluid van kinderen en volwassenen, maar ook aan minder courante geluiden die hij op YouTube kan terugvinden (het geluid van de donder, brandweersirenes, vuurwerk…).”

Een pup graveert alle beleefde ervaringen, zowel positieve als negatieve, voor altijd in zijn geheugen. Zoals op een harde schijf die fungeert als een databank.

Waarom hen al vanaf het begin blootstellen aan al die geluiden? “Wanneer een pup een nieuw geluid hoort en merkt dat zijn moeder er geen aandacht aan besteedt, zal hij zich automatisch gerustgesteld voelen. Zo geraakt hij geleidelijk vertrouwd met de nieuwe geluiden van zijn omgeving. Daarom is het noodzakelijk dat ook de moeder evenwichtig van karakter is.”

Wat zal hij nog allemaal leren alvorens hij in een nieuw gezin terechtkomt? “Op de leeftijd van 10 weken kan een pup al communiceren met zijn soortgenoten en is hij vertrouwd met de basics van de hondentaal zoals geruststellingssignalen, hondencodes en het beheersen van het bijtgedrag. Vervolgens heb je nog een kleine maand om je nieuw vriendje 100% te socialiseren!”

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een gebrek aan socialisatie?

De socialisatieperiode is bepalend voor de rest van zijn leven. Indien hij tijdens de eerste 3 maanden niet in aanraking is geweest met verschillende soorten situaties, kan hij angstig worden. Het leren van zaken die te maken hebben met socialisatie zal dan veel langzamer verlopen. De hond zal moeilijkheden ondervinden om zich aan te passen aan nieuwe situaties en ervaringen.

Zijn gebrek aan ervaring kan leiden tot extreme reacties of angst voor het onbekende dat hij ervaart als een potentieel gevaar. Zo zullen heel wat honden een heilige schrik hebben voor vuurwerk, maar pups die geboren zijn in december of juni zullen er minder problemen mee hebben omdat ze er al mee hebben kennisgemaakt tijdens hun socialisatieperiode.

Als je pup tijdens zijn groei te weinig regelmatige contacten heeft gehad met honden van alle soorten en maten, kan hij relatiestoornissen ten opzichte van zijn soortgenoten ontwikkelen. Dit kan tot uiting komen door angstgevoelens, fobieën, agressief gedrag …

Kan men een gebrek aan socialisatie alsnog goedmaken? Het is de moeite waard om te proberen, want zijn ontwikkeling stopt niet na 3 maanden. Maar in dat geval doe je best een beroep op een specialist in hondengedrag: die kan de hond op een zachte en 100% positieve manier heropvoeden.

Dankzij hun uitzonderlijke aanpassingsvermogen en flexibiliteit kan men honden met gedragsstoornissen op een constructieve manier weer op het goede pad krijgen. In het geval van gedragsproblemen te wijten aan een onvolledige socialisatie zal het opvoedingswerk echter iets meer tijd in beslag nemen en technischer van aard zijn. Maar met de nodige tijd, wat geduld, veel liefde en een constructieve aanpak kunnen bepaalde slechte ervaringen omgekeerd worden!

Hoe een pup optimaal socialiseren?

Tips van Adeline

Socialisatie is cruciaal tijdens de eerste 3 maanden … Maar zoals steeds is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit: let dus op voor oversocialisatie, want ook dit kan tot een negatieve ervaring leiden. Zorg ervoor dat de contacten en ervaringen van je pup 100% positief zijn, goed omkaderd zijn en gebeuren op zijn ritme, met respect voor je kameraadje en zonder hem te dwingen.

Concreet betekent dit dat je met je schattige pup het best zo snel mogelijk naar buiten gaat, en dat vanaf het moment van adoptie. Wees daarbij alert voor wat er op de grond rondslingert, meer bepaald voor uitwerpselen van andere dieren. Je blijft dus best op een droog voetpad en vermijdt contact met niet-ingeënte honden.

Laat hem op een positieve en gecontroleerde manier kennismaken met jouw dagelijkse realiteit zodat je hem overal mee naartoe kan nemen:

 • Mensen: baby’s, kinderen, tieners, volwassenen, ouderen, mensen van verschillende nationaliteiten, verschillende soorten fysiek en postuur, verschillende soorten gedrag, in een rolstoel, met een wandelstok, een paraplu, in uniform …
 • Honden in alle soorten en maten.
 • Andere dieren: katten, konijnen, kippen, varkens, paarden, koeien, knaagdieren, vogels …
 • Diverse omgevingen: parken, de stad, de buiten, het bos, het strand, bij de dierenarts, drukke straten, markten, winkelcentra, winkels, de uitgang van scholen en crèches, ziekenhuizen, werkplaatsen, terrassen, cafés, restaurants …
 • Het vervoer per auto: begin met kleine ritten en vergroot geleidelijk de afstanden, en dat in alle mogelijke omgevingen: plattelandswegen, autosnelwegen …
 • Het openbaar vervoer: bus, tram, metro, trein …
 • Het stadsleven: wagens, motors, fietsen, steps, bromfietsen, vrachtwagens, het geluid van het verkeer, files, claxons …
 • Alle soorten weertypes tijdens je uitstappen!
 • Behandelingen: laat hem wennen aan strelingen en knuffels met respect voor je lieveling. Laat hem gewoon worden aan het contact met mensen. Leer hem zich te laten borstelen, natgemaakt te worden, zijn oortjes te laten aanraken en schoonmaken, maar ook zijn ogen en tanden. Leer hem een bad te nemen.
 • Ongewone geluiden: laat hem thuis via YouTube kennismaken met alle mogelijke geluiden, eerst stil en vervolgens steeds luider, op zijn tempo: geluiden van werken, van gedonder en onweer, vuurwerk, voetzoekers…
 • Alledaagse geluiden: bezem, stofzuiger, televisie, radio, wasmachine, vaatwasser …

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

Puppy op komst? Verwelkom ‘m zo!

Tips van een kenner voor de zindelijkheidstraining van je puppy

Is hij bang van onweer of vuurwerk?

image