Je hond en de exitstrategie: hoe pak je dat aan?

De lockdown? Voor Max was dat ge-wel-dig! Hij was 24/24 en 7/7 met ons samen en kreeg regelmatig onze volledige aandacht. Van een paradijs gesproken! Maar nu … moet zijn baasje helaas stilaan terugkeren naar het gewone leven. Wat voor effect heeft dat op Max? En hoe kan je hem helpen tijdens deze overgangsperiode? Wij stelden die vragen alvast voor je aan een specialist. Hieronder lees je haar wijze raad.

Eenvoudig shoppen?

Onze lieverds zagen hun droom uitkomen: 24/24 met ons samen!

Ideeën om het gemis te verzachten

60 ML SPRAY ADAPTIL

€ 30,15

KONG CLASSIC XXL RED

€ 23,59

snack kong

Het interview met Adeline

Waarom was (een deel van) de lockdown zo aangenaam voor onze honden?

“Onze honden zagen hun droom plots uitkomen: hun geliefde baasjes waren 24/24 aanwezig: zoveel aaitjes als je maar wil en eindeloos veel wandelingen. Tijdens de lockdown hebben onze honden volop van onze aandacht kunnen genieten, dus van eenzaamheid was absoluut geen sprake. En de honden die eerder misschien last hadden van verveling of een gebrek aan fysieke activiteit, werden op hun wenken bediend met wandelingen, intellectuele spelletjes en extra lessen. Dat alles heeft de band tussen mens en hond natuurlijk alleen nog maar versterkt. De baasjes hadden eindelijk tijd en konden hun hond dus volop alle verschillende geuren laten ontdekken, de ‘berichtjes’ die door zijn vrienden uit de buurt waren achtergelaten laten ontcijferen, hem zijn territorium laten markeren tijdens de wandeling, de route veranderen …”

En welke problemen kunnen er dan opduiken wanneer de lockdown weer voorbij is?

“Wanneer hun gewoontes bruusk veranderen, dan kan er (opnieuw) problematisch gedrag optreden, gelinkt aan een gebrek aan fysieke activiteit en/of verveling, in functie van hun ras, zoals overmatig blaffen, agressiviteit, drang om dingen te vernielen, angstig gedrag …”

De plotse ‘scheiding’ kan dus beangstigend werken? “Inderdaad, honden zijn sociale dieren die genetisch absoluut niet geprogrammeerd zijn om alleen te leven, maar in groep. Hij zou dan ook verlatingsangst kunnen ontwikkelen, gelinkt aan zijn eenzaamheid en/of zich extreem hard kunnen hechten. De hond ervaart dan elk vertrek van zijn baasje als uitsluiting of verlating: hij voelt zich buitengesloten uit zijn sociale groep. De belangrijkste oorzaken zijn momenten in het verleden waarop hij verlaten werd en de angst om die nachtmerrie opnieuw te beleven en/of het feit dat het hem nooit aangeleerd werd om tijd alleen door te brengen.”

Hoe gaat die verlatingsangst zich vertalen?

“De problemen worden zichtbaar gemaakt door stresssignalen wanneer de hond gescheiden wordt van zijn ‘groepsleden’. Hij zal zich heel angstig voelen, wat hij zal proberen in toom te houden door op allerlei objecten te kauwen en ze kapot te bijten. Vaak gaat het om objecten die ruiken naar z’n baasje of alles dat hem in de weg staat om terug bij zijn baasje te komen, zoals deuren, ramen, plinten, of zelfs muren. Hij kan ook veel lawaai maken: blaffen, huilen, of urineren en uitwerpselen achterlaten … Je moet daarbij vooral in gedachten houden dat het hier niet gaat om wraakacties, want dat is een gevoel dat die lieve loebas niet kent.”

De tips van Adeline

Leer hem (opnieuw) alleen te zijn

“Dit is van het grootste belang. Je moet je lieverds aanleren om jouw afwezigheid te tolereren. Het is iets dat je van kleinsaf moet aanleren en elke keer wanneer jullie lange tijd samen zijn geweest (zoals tijdens een vakantieperiode) opnieuw moet aanleren. Ja, ook na deze lockdown dus! Vertrek zeker niet zonder dat je hond het merkt: daarmee riskeer je zijn angsten nog verder in de verf te zetten en hem extra alert maken wanneer je nog eens vertrekt, maar het kan ook zijn vertrouwen in jou schaden. Probeer hem ‘s avonds na je werk of in het weekend geleidelijk aan te laten wennen aan periodes waarin je afwezig bent. Begin kort en laat het stilaan steeds langer duren. Helemaal op het ritme van jouw kleine schat.”

Vermijd afscheidsrituelen

“Pas goed op het huis, braaf zijn …’ en andere verbale en non-verbale rituelen? Die laat je beter links liggen. Zorg ervoor dat je vertrek en terugkeer doodgewoon wordt. Doe gewoon alsof je even de post gaat halen of de vuilnisbakken buiten gaat zetten. Probeer je hond al zo’n 15 minuten voor vertrek te negeren, zodat je een soort overgangsperiode creëert, en negeer hem ook zolang hij nog niet gekalmeerd is wanneer je weer terugkomt. Zo koppel je je vertrek en terugkeer los van het emotionele.”

Bereid je vertrek voor met een wandeling

“Het is een goed idee om je hond helemaal af te matten voor je vertrek. Want een hond die moe is, is sowieso ook minder angstig, maar wel - last but not least - gelukkig!”

Blijf zennn

“Voel je je diep vanbinnen toch schuldig omdat je hem alleen achterlaat of ben je bang om je huis volledig vernield terug aan te treffen? Dan doe je al je inspanningen weer teniet. Honden zijn echte emotiesponsen, die al onze gevoelens aanvoelen en ons lezen als een open boek. Dat is geweldig, want ze houden van ons gewoon zoals we zijn, zonder masker of kunstmatigheden, en ze vergeven ons alles. Maar het mes snijdt langs twee kanten: we moeten dan ook wel aan onze emoties werken … bijv. wanneer we hen leren omgaan met eenzaamheid. Vertrek dus zonder schuldgevoel of frustratie, net alsof je de vuilnisbakken buiten zet.”

Houd hem bezig tijdens je afwezigheid

Haal zo’n 15 minuten voor je vertrek zijn favoriete speeltjes tevoorschijn, maar zorg er wel voor dat ze zeker niet gevaarlijk voor ‘m zijn. Een kong om op te kauwen bijv., een intellectueel speeltje, een koord of een zoek- of likmat. Spelen met iets dat hij leuk vindt, zal ervoor zorgen dat de moeilijkste momenten zo voorbij zijn: de eerste 15 à 20 minuten na je vertrek.”

Maskers af!

“Opgelet, gemaskerde mensen! ☺ Want ja, tijdens onze wandelingen zullen we waarschijnlijk meer en meer mensen met een mondmasker tegenkomen. Zorg er dus voor dat je viervoeter een positieve associatie heeft met die maskers. Wanneer je op straat iemand met een masker tegenkomt, geef hem dan een snoepje. En doe dat ook thuis. Zorg ervoor dat je hond gewend geraakt aan het feit dat jijzelf een masker draagt, zodat je communicatie niet in ‘t honderd loopt.”

Nog een laatste tip, Adeline?

“We doen dit allemaal om je kleine loebas te leren om zijn emoties onder controle te houden en te kanaliseren wanneer je vertrekt en om zijn eenzaamheid te tolereren. Als dat niet volstaat, aarzel dan niet om een beroep te doen op een professionele gedragsspecialist voor honden, een dierenarts gespecialiseerd in gedrag of een hondencoach.”

Heb je nood aan advies of een noodzakelijk product?

image